Suveranul Pontif evocă „ipocrizia” lui Iuda ca o aluzie la tensiunile actuale din cadrul Bisericii Catolice

Suveranul Pontif Benedict al XVI-lea a evocat duminică, 26 august 2012, trădarea lui Iisus de către Iuda, zelot dezamăgit de refuzul lui Hristos de a conduce o revoltă împotriva ocupanţilor romani, subliniind că principalul său păcat a fost „ipocrizia”, faptul de a fi rămas lângă Iisus, informează AFP.

În această constatare, care poate fi considerată o aluzie la actualele tensiuni din cadrul Bisericii Catolice şi chiar de la Vatican, Papa, care a vorbit de la balconul reşedinţei sale de vară, castelul Gandolfo, a estimat că „ipocrizia” lui Iuda a fost „păcatul cel mai grav”, „semnul Diavolului”.

„Iuda ar fi putut să plece, cum au făcut-o mulţi alţi discipoli, şi chiar trebuia să plece dacă era cinstit!”, a declarat Benedict al XVI-lea în faţa miilor de persoane reunite în faţa palatului apostolic.

„În loc de aceasta, el a rămas cu Iisus. Nu din credinţă, nu din iubire, ci cu scopul secret de a se răzbuna. De ce se simţea Iuda trădat de Iisus? Iuda era un zelot care dorea un mesia învingător, care să conducă o revoltă împotriva romanilor. Însă Iisus i-a dezamăgit această aşteptare”, a amintit Papa.

Iuda l-a denunţat pe Iisus, care a fost arestat pe Muntele Măslinilor, apoi judecat şi crucificat.

Astfel, Benedict al XVI-lea a revenit asupra a două teme care îl preocupă: separarea între religie şi lupta politică pe de o parte şi coerenţa catolicilor pe de altă parte. Astăzi, mulţi dintre preoţii care se raliază revoluţiilor politice sunt dezaprobaţi de Vatican. Potrivit lui Benedict al XVI-lea, cei care sunt în dezacord cu această linie au dreptul să plece, nu să comploteze în secret.

Majordomul Papei, Paolo Gabriele, şi alţi funcţionari de la Vatican, au trădat încrederea lui Benedict al XVI-lea şi a colaboratorilor săi, livrând documente confidenţiale către mass-media.

Scandalul „Vatileaks” a fost considerat o trădare gravă la adresa lui Benedict al XVI-lea, chiar dacă Gabriele a afirmat ulterior că a dorit să-l ajute pe Papa să adopte o atitudine transparentă în faţa intrigilor.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.