EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Un robot învaţă să se recunoască în oglindă

0
Un robot pe nume Nico ar putea să treacă în curând un test considerat piatră de hotar de oamenii de ştiinţă, şi anume testul recunoaşterii în oglindă, informează BBC.

Conştiinţa de sine ar putea reprezenta un pas înainte înspre îndeplinirea scopului final al oamenilor de ştiinţă: crearea „roboţilor cu conştiinţă de sine”.

Nico, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, urmează să fie testat în lunile următoare. Scopul final este ca Nico să reuşească să folosească o oglindă pentru a recunoaşte obiectele din jurul lui în acelaşi fel în care oamenii folosesc o oglindă retrovizoare pentru a se uita la maşini.

„Robotul să înţeleagă că braţul este al lui şi că nu se află pe cealaltă parte a oglinzii”, a afirmat Justin Hart, studentul doctorand care a condus studiul.

Până acum, robotul a fost programat să recunoască reflexia braţului său, dar Hart doreşte ca acesta să treacă testul „oglinzii”, creat în 1970, un test clasic de „recunoaştere de sine”, care se efectuează de cele mai multe ori pe animale. Animalului i se oferă un anumit interval de timp pentru a se obişnui cu oglinda, apoi este anesteziat şi este pictat pe faţă cu vopsea inodoră.

Conştiinţa de sine este măsurată în funcţie de reacţia animalului: dacă animalul se uită la urma de pe corp sau dacă reacţionează ca şi cum urma ar fi pe cealaltă parte a oglinzii.

Până în prezent doar câteva specii de animale au trecut acest test, printre care câteva primate, elefanţii şi delfinii. Bebeluşii pot trece acest test abia după ce împlinesc 18 luni.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.