14 lucruri pe care ar trebui să le faci la începutul fiecărei zile de lucru

Primele orele de lucru pot avea un efect semnificativ asupra nivelului productivităţii zilei de muncă, aşa că este important să ai o rutină de dimineaţă care să te pregătească pentru succes, relatează Forbes.com.

“Să ai un început de zi bun, în care să adaugi un strop de bucurie şi încredere în tot ceea ce urmează să faci, este vital pentru a obţine rezultate mai bune şi în cele din urmă pentru a avea o carieră de succes” spune Lynn Taylor, expert în lucrul la locul de muncă.

“Modul în care îţi începi ziua îţi stabileşte tonul şi atitudinea pentru restul programului. Îţi poate direcţiona sau deraia atenţia. Dacă rămâi fidel unor bune obiceiuri de dimineaţă, nu vei cădea victimă lipsei de productivitate şi nu te vei simţi distras la sfârşitul zilei sau a săptămânii”, a adăugat Lynn Taylor.

Psihologii americani ne indică următoarele 14 lucruri pe ar trebui să le facem în fiecare zi atunci când ajungem la lucru:

 

Să ajungi la timp: lucrul acesta poate fie evident pentru majoritatea lucrătorilor, dar nu toţi realizează că, dacă întârzie, fac o impresie proastă, dar îşi strică toată ziua. “Dacă ajungi la timp sau chiar un pic mai devreme îţi ajuţi mentalitatea pentru ziua de lucru şi îţi induci un sentiment de linişte şi satisfacţie”, spune Taylor.

 

Trage aer în piept: efectiv trage aer în piept, spune Michael Kerr, speaker internaţional pe teme de business. Ne mai sfătuieşte să încercăm să ne concetrăm pe ce avem în faţă. Mulţi oameni vin la serviciu necăjiţi pentru că nu au suficient timp să gestioneze treburile de acasă, abia au supravieţuit unui val de stres şi se lasă pradă nebuniei de la locul de muncă. Încetineşte, ia o pauză şi respiră adânc de câteva ori – iată un exerciţiu simplu care poate face minuni, adaugă Kerr.

 

Începe dintr-o poziţie de calm: după ce ai tras aer în piept acordă-ţi 10 minute pentru a te instala, ne recomandă Michael Woodward, psiholog organizaţional. “Aceasta este o modalitate bună de a-ţi începe ziua. Nu permite să fii grăbit de către colegii frenetici care sunt pierduţi în propria stare de confuzie”. Nu este neobişnuit să te trezeşti cu o lungă serie de e-mailuri care îţi atrag atenţia, adaugă el. “Provocarea constă în a găsi un moment în care să răsufli, înainte de a-ţi începe ziua”.

 

Începe fiecare zi cu mintea limpede: este posibil ca în ziua anterioară să fi participat la proiecte sau discuţii care îţi vin în minte acum, dar încearcă să tratezi fiecare zi ca pe una nouă, spune David Shindler, specialist în recrutare. “Lasă deoparte ce ai făcut ieri şi treci la actualitatea zilei curente, organizează-te şi începe să lucrezi, dacă aşa trebuie” spune Shindler.

 

Nu fi morocănos: e important să fii atent la dispoziţia ta şi să vezi ce efect are asupra celorlalţi.

“Inteligenţa emoţională poate avea cel mai mare impact asupra primului şi ultimului lucru făcut într-o zi de muncă”, susţine Shindler. Aşa că dacă nu eşti o persoană matinală, încearcă să ai o atitudine pozitivă atunci când ajungi la birou. Mai bea o cafea dacă asta te face să te simţi mai bine. Prima oră la locul de muncă poate fi un barometru al atitudinii tale pentru restul zilei, aşa că dintr-un punct de vedere pur emoţional este o parte impotantă a zilei. O dimineaţă nefericită poate afecta întreaga echipă, punând-o pe picior greşit, adaugă şi Michael Kerr.

 

Organizează-ţi ziua: prima oră de lucru din ziua ta este cel mai bun moment pentru a-ţi stabili priorităţile şi a te concetra pe ce vrei neapărat să realizezi, spune Kerr.

“Prea mulţi oameni se lasă distraşi de activităţi lipsite de importanţă, cum ar fi seria interminabilă de e-mailuri, când există probleme mult mai presante ce trebuie rezolvate”.

Fă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci, revizuieşte-o pe cea din ziua anterioară şi încearcă să o urmezi. Oricum, şeful tău îţi va da şi alte sarcini urgente, aşa că este permis să-ţi rearanjezi priorităţile, adaugă Taylor.

Anita Attridge, coach de carieră, spune că atunci când îţi pregăteşti lista cu lucruri pe care trebuie să le faci, încearcă să determini ce trebuie făcut azi şi ce poate fi finalizat mâine şi să prioritizezi în consecinţă. “Stabileşte şi timpul maxim de lucru şi fă-ţi programul ţinând seama de asta. Foloseşte dimineaţa pentru a îndeplini sarcinile importante”, ne sfătuieşte ea.

 

Fii prezent: chiar dacă nu eşti o persoană matinală, trebuie să fii treaz atunci când ajungi la birou. Mai ales dacă eşti într-o poziţie de lider, este deosebit de important să fii prezent, mintal şi fizic, şi să comunici.

“Unul dintre lucrurile pe care angajaţii îl indică drept foarte enervant la superiorul lor este că îi întâmpină în fiecare dimineţă cu un zâmbet larg. Este esenţial să îţi faci timp pentru a te conecta cu membrii echipei tale şi să acorzi importanţa cuvenită lucrurilor aparent lipsite de importanţă cum ar fi contactul vizual, să zâmbeşti, să afli dacă au nevoie de ajutorul tău. Te ajută pe tine ca lider să iei pulsul echipei şi să dai tonul pentru toţi”, susţine Kerr.

 

Discută cu colegii: “O scurtă şedinţă de echipă, de 5-10 minute poate fi o modalitate eficientă de a începe ziua”, susţine Kerr. Fă-o scurtă, fără scaune şi cere fiecăruia să indice obiectivul principal al zilei. “O asemenea întâlnire îi ajută pe oameni să se concentreze şi, cel mai important este că îi conectează pe toţi cu echipa. Şi dacă îţi faci public scopul, şansele de a-l atinge cresc substanţial”.

 

Asigură-te că ai spaţiul de lucru organizat: dacă îţi faci curat pe birou, o să ai un tonus nou pentru tot restul zilei de muncă, spune Alexandra Levit. Te poate ajuta şi să eviţi confuzia. “Chiar dacă procesul de comunicare se desfăşoară majoritar prin e-mailuri şi telefon, dacă şeful sau colegii tăi se opresc pentru a-ţi aduce aduce o notă cu privire la o şedinţă de ultim moment ce are loc peste 10 minute şi o lasă pe maldărul de hârtii, este posibil să nu o mai găseşti”, spune Taylor.

Deasemenea, pentru multe persoane este dificil să gândească limpede şi este uşor să uite mementouri importante,  şi astfel simt că pierd bătălia în faţa tornadei de e-mailuri sau hârtii. Ideal ar fi să ne aranjăm biroul seara, înainte de a pleca de la servici, pentru a avea un nou început dimineaţa când revenim. Dacă nu, încearcă să faci asta dimineaţa, înainte de a citi e-mailul sau de a discuta cu colegii.

 

Nu lăsa căsuţa de mesaje să îţi atragă atenţia: lucrul aceste este dificil pentru majoritatea persoanelor, iar experţii au căzut de acord că verificarea e-mailurilor nu ar trebui să fie primul lucru pe care îl facem dimineaţă. Dacă totuşi o faci, citeşte şi răspunde numai la mesajale care sunt urgente. Taylor ne recomandă să ne prioritizăm inboxul: “Nu toate e-mailurile sunt la fel de importante. Dezvoltă-ţi abilitatea de le identifica pe cele care nu pot fi amânate”.

Şi Attridge este de acord: “Răspunde doar la cele urgente, pentru a deţine controlul activităţilor de dimineaţă. Pentru cele mai puţin importante cei avea suficient timp de-a lungul zilei”.

De ce trebuie să amânăm citirea e-mailurilor? Kerr spune că, pentru mulţi angajaţi, acestea sunt, alături de internet, un element care le distrage atenţia şi îi face să piardă mult timp: “Odată ce ai început să citeşti e-mailurile, eşti la un click distanţă de a urmări videoclipul amuzant pe care ţi l-a trimis cineva şi apoi cazi în abis. Verifici scorurile online, citeşti ultimele ştiri, te uiţi la evoluţia acţiunilor şi până să îţi dai seamă tot programul tău a fost dat peste cap şi nici nu ţi-ai început bine ziua”.

 

Ascultă-ţi mesageria vocală: mulţi oameni ignoră telefonul. “Chiar dacă telefonul de birou pierde teren, pentru că în zilele noastre ne bazăm pe telefoanele mobile, mai există oameni care lasă mesaje vocale şi, dacă le ignori, poţi să pierzi ceva important”, spune Levit.

 

Dă telefoanele importante şi trimite e-mailurile urgente: dacă ştii că trebuie să contactezi neapărat pe cineva în ziua respectivă, fă asta imediat ce ai ajuns la birou. Dacă aştepţi până la prânz, sunt şanse să nu îţi răspundă până la sfârşitul programului. Taylor susţine că nu este nimic mai frustrant decât să încerci să finalizezi ceva şi să nu ai acces sau să nu primeşti răspuns de la oamenii de la care ai nevoie, pentru că orele tale de lucru s-au pierdut cu alte probleme.

 

Profită de mintea ta limpede: “Mulţi oameni cred că au mai mult randament dimineaţa, atunci când sunt mai creativi şi mai productivi. Descoperă când îţi foloseşti mai bine puterea minţii şi plănuieşte cele mai solicitante activităţi dimineaţa”, ne recomandă Kerr.

 

Plănuieşte o pauză în timpul dimineţii: “Este momentul în care te revitalizezi, pentru a putea lucra în continuare”, susţine Attridge.

Dacă eşti blocat într-o rutină care nu include aceste activităţi, ar fi o ideea bună să-ţi reexaminezi obiceiurile şi să faci câteva schimbări pentru a-ţi îmbunăţăţi cariera, spune Taylor.

Kerr adaugă: “Obiceiurile sunt create pentru a ne furniza indicii ce crează o rutină, care ne transformă în final în ceea ce suntem la locul de muncă”. Dimineaţa este timpul perfect pentru a crea obiceiuri importante, care, în timp devin rutină şi ne ajută să fim mai concentraţi şi mai productivi. Tot Kerr consideră că ne începem ziua cu noaptea ce a trecut.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.