EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

DESCOPERIRE RARĂ: Calea Lactee se află într-un dans cosmic cu galaxii gemene

– Un grup de astronomi a făcut o descoperire rară şi fascinantă, în timp ce căutau grupuri de galaxii similare cu a noastră în cea mai detaliată hartă a Universului realizată până acum.

Calea Lactee este o galaxie de sine stătătoare, care  atunci când este asociată cu vecinii săi apropiaţi, Norii lui Magellan, devine o prezenţă pe cer foarte rară.

Doctor Aaron Robotham, de la Universitatea din Australia de Vest, care a lucrat cu colegii săi de la Centrul Internaţional pentru Cercetare Astronnomică Radio (ICRAR) şi de la Universitatea St. Andrews din Scoţia a spus că “până acum, nu am descoperit niciodată un alt sistem de galaxie ca şi Calea Lactee,  ceea ce nu e deloc surprinzător având în vedere cât de greu sunt de observat. De abia recent a devenit posibilă o modalitate de analiză care să ne permită să găsim grupuri similare”.

Astfel, astronomii au descoperit nu una, ci două perechi printre sutele de mii de galaxii studiate.

“Am descoperit galaxii asemănătoare cu Calea Lactee, care au galaxii însoţitoare precum Norii lui Magellan, ceea ce este într-adevăr un fenomen extrem de rar. În total am descoperit 14 sisteme de galaxii care sunt similare celui în care trăim noi, iar două dintre acestea prezintă o potrivire aproape perfectă”, spune doctorul Robotham.

Calea Lactee este prinsă într-un dans cosmic complex cu partenerii săi apropiaţi, Norii lui Magellan Mici şi cei Mari, care sunt vizibili pe cerul nopţii în emisfera sudică. Multe galaxii au în orbita din jurul lor galaxii mai mici, dar puţine au două la fel de mari precum Norii lui Magellan.

“Galaxia în care trăim nu este atipică, dar Norii lui Magellan din apropiere sunt o apariţie rară şi posibil, de scurtă-durată. Ar trebui să ne bucurăm de ei, deoarece vor mai fi în preajmă doar pentru câteva miliarde de ani”, încheie Robotham.

Doctorul Robotham şi colegii săi au primit aprobare pentru a utiliza telescoapele din New South Wales şi cel din Chile pentru a putea studia sistemele de galaxii gemene ale Căii Lactee, nou descoperite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata