Evreii germani condamnă atribuirea Premiului Adorno unei filozoafe americane

Consiliul central al evreilor din Germania a protestat faţă de atribuirea unui premiu la Frankfurt filozoafei americane Judith Butler, din cauza apelului acesteia pentru boicotarea Israelului, relatează AFP.

Secretarul general al Consiliul central al evreilor, Stephan J. Kramer, a acuzat-o pe Butler, o profesoară de origine evreiască la Universitatea Berkeley din California, de „depravare morală”.

În vârstă de 56 de ani, Butler urmează să primească la 11 septembrie, în Biserica Sfântul Paul din Frankfurt, Premiul „Theodor Adorno”, ce poartă numele unui filozof şi sociolog german, însoţit de un cec în valoare de 50.000 de euro.

„Să atribui unei persoane care detestă Israelul un premiu ce poartă numele unui filozof care, pentru că era pe jumătate evreu, a fost nevoit să părăsească Germania vânat de nazişti nu poate fi considerat o simplă greşeală”, a declarat Kramer la Berlin, citat de dpa, afirmaţii confirmate ulterior de Consiliul central.

Totodată, Kramer a criticat-o pe Judith Butler care a descris Hamas şi Hezbollah ca fiind mişcări sociale legitime. Afirmaţii despre care ea a spus că reprezintă o neînţelegere „îngrozitoare”. Butler a precizat ulterior că respinge orice formă de violenţă.

Judith Butler este cunoscut mai ales pentru lucrările sale de filozofie feministă şi de teorie literară. Ea se pronunţă în favoarea boicotării şi sancţionării Israelului pentru a protesta faţă de ocuparea teritoriilor palestiniene.

Organizatorii Premiului Adorno, decernat din trei în trei ani, au descris-o pe Butler ca „unul dintre gânditorii cei mai importanţi timpurilor noastre”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.