INS: Managerii estimează o creştere în comerţ şi relativă stabilitate în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii

Managerii societăţilor comerciale estimează că, în perioada august – octombrie 2012, se va înregistra o tendinţă de creştere moderată în sectorul de comerţ şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, informează Institutul Naţional de Statistică (INS) într-un comunicat remis, marţi.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2012, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni,
o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural plus 2%).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere în ceea ce priveşte estimarea producţiei şi anume prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn, cu excepţia mobilei (sold conjunctural +19%) şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +18%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%).
În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna august 2012, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -1%).

De asemenea, managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +13%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +11%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +15%).

Volumul total al vânzărilor de mărfuri va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +28%).

Conform estimărilor din luna august 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).
În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.