Preşedintele Morsi numeşte asistenţi un creştin, o femeie şi un salafist

Preşedintele egiptean, islamistul Mohamed Morsi, a numit luni, 27 august 2012, un creştin copt, o femeie şi un salafist în funcţiile de „asistenţi prezidenţiali”, un gest care se vrea de deschidere în contextul acuzaţiilor că el şi Fraţii Musulmani ar urmări monopolizarea puterii, informează AFP.

Numirile, care au făcut obiectul negocierilor timp de mai multe zile, au fost anunţate cu doar câteva ore înaintea plecării preşedintelui în vizite oficiale în China şi Iran.

Scriitorul creştin copt Samir Morcos, implicat în dialogul inter-religios, a devenit „asistent pentru tranziţia democratică”, un gest al preşedintelui în direcţia unei comunităţi care reprezintă între 6 şi 10% din populaţia Egiptului.

Pakinam al-Sharkawi, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Cairo, va fi „asistentă pentru afaceri politice”. Ea poartă văl islamic, dar afirmă că nu este afiliată niciunui partid islamist.

Liderul partidului salafist al-Nur, Emad Abdel Ghafur, va fi „asistent pentru relaţiile cu societatea civilă”, prin intermediul căruia Morsi vizează sprijinul puternicului curent fundamentalist, care a obţinut 20% din voturi la alegerile legislative din iarnă.

Cel de-al patrulea asistent, Essam al-Haddad, un fidel al său din Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ, formaţiunea Fraţilor Musulmani), va fi responsabil cu „afacerile externe şi cooperarea internaţională”.

Cei patru asistenţi vor fi colaboratori apropiaţi ai preşedintelui, dar atribuţiile lor exacte nu au fost încă precizate. Lor li se va adăuga un grup mai larg de 17 „consilieri prezidenţiali”.

Mohamed Morsi, care şi-a preluat mandatul la 30 iunie, este primul preşedinte egiptean provenit din tabăra islamistă.

Guvernul format de primul ministru Hisham Qandil la începutul lunii august numără un singur membru al comunităţii copte şi două femei, toţi în posturi de mică vizibilitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.