Sute de milioane de femei îşi pun viaţa în pericol când gătesc în condiţii precare

Pentru sute de milioane de femei din lume, a pregăti masa este o sarcină periculoasă, o problemă de sănătate publică şi ecologică pe care Naţiunile Unite şi SUA şi-au propus să o rezolve, scrie France Presse.

Trei miliarde de persoane, adică 40% din populaţia mondială, gătesc cu ajutorul unui simplu foc din lemne, de cărbune, din gunoaie sau chiar excremente.

Menţinând în echilibru un vas de gătit pe foc şi stând uneori într-un fum sau abur toxice, ele îşi pun propria viaţă în pericol şi pe cele ale copiilor lor.

Un program sprijinit de Naţiunile Unite şi Statele Unite ale Americii, „Alianţa mondială pentru bucătării curate” /cleancookstoves.org/ are drept obiectiv furnizarea a circa 100 de milioane de plite de gătit în lume până în 2020.

Alianţa vrea totodată să îmbunătăţească condiţiile de viaţă şi securitatea populaţiilor din Lumea a Treia, să favorizeze condiţia feminină, şi să lupte împotriva schimbărilor climatice.

Una dintre beneficiare, Maria Itzep Chiguil, o mamă de familie în vârstă de 35 de ani din Guatemala, a povestit pentru AFP că a trăit mai mulţi ani „într-un colţ al bucătăriei cu o grămadă de gunoaie cărora le dădeam foc şi deasupra cărora găteam”. „Era atât de mult fum tot timpul în casă încât copiii aveau probleme cu ochii, cu gâtul şi cu căile respiratorii”, a explicat ea prin telefon.

Pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a găti deasupra unui foc neprotejat reprezintă unul din cele zece cele mai importante riscuri sanitare din lume. Două milioane de persoane, dintre care majoritatea copii de mai puţin de cinci ani, mor în fiecare an din cauză că inhalează prea mult fum de gătit.

Alte milioane suferă arsuri din cauză că pun mâna pe recipiente încinse.

În context, Naţiunile Unite şi Departamentul de Stat american au colaborat pentru deschiderea în septembrie 2010 a Alianţei, un parteneriat public-privat ce reuneşte guverne, finanţişti, ONG-uri, cercetători şi industriaşi.

Secretarul de stat Hillary Clinton, care insistă în mod regulat pe tema condiţiei femeilor în lume, s-a poziţionat în prima linie a acestui program: ea a încercat până acum să convingă 36 de ţări să se alăture Alianţei sub formă de donatori sau beneficiari ai programului.

Este una dintre problemele internaţionale pe care le putem rezolva”, a subliniat ea recent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.