Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni după aproape două luni de suspendare din funcţie

Preşedintele Traian Băsescu a venit marţi,28 august, după ora 10,30, la Palatul Cotroceni, după 52 de zile de suspendare din funcţie, reluându-şi astfel mandatul câştigat în urma alegerilor prezidenţiale din 2009.

Întoarcerea la Cotroceni a lui Băsescu are loc după ce, luni, Parlamentul a luat act de decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului din 29 iulie. Decizia Curţii a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial, după citirea ei în plenul Legislativului.

Pe 6 iulie, Parlamentul a decis suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu. Liberalul Crin Antonescu, care deţine funcţia de preşedinte al Senatului, a devenit după suspendarea lui Băsescu preşedintele interimar al României.

Citeste si:  Preşedintele României face apel la Turcia pentru o mai mare implicare în regiunea Mării Negre

În timpul campaniei pentru referendum, Băsescu a susţinut că miza sa nu este „scaunul de la Cotroceni”, ci viitorul european al României.

„Marea problemă a suspendării mele este Justiţia. Şi acum, ca şi în 2007, nevoia de a o controla. Dacă atunci se creau mugurii Justiţiei, în 2012 Justiţia a confirmat că e pregătită să fie independentă”, a mai spus Băsescu, pe perioada suspendării.

Dacă la începutul campaniei, Traian Băsescu spunea că nu doreşte să câştige referendumul „la masa verde”, după promulgarea legii care prevederea includerea unui prag electoral, el şi-a îndemnat electoratul să nu participe la vot, pentru a nu gira „lovitura de stat a USL”.

Citeste si:  Economie la facturi: aragaz pe... lemn

Nici Traian Băsescu nu şi-a exercitat votul la referendumul din 29 iulie.

La referendumul privind demiterea preşedintelui Băsescu, conform Biroului Electoral Central, prezenţa a fost de 46,24% (8.459.053 de persoane), iar dintre cei care s-au prezentat la urne 87,52% (7.403.836 de persoane) s-au pronunţat pentru demitere, iar 11,15% (943.375 de persoane) – împotrivă.

CCR a tranşat în 21 august problema referendumului, deşi a avut alte două termene prevăzute anterior, 12 septembrie şi 31 august.

În hotărârea adoptată, Curtea a constatat că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, însă nu a fost întrunită condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi au precizat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile de preşedinte.

Citeste si:  Activitatea vulcanică a crescut considerabil în ultima jumătate de secol
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close