Franţa: Anchetă judiciară pentru asasinat în legătură cu decesul lui Arafat

Parchetul din Nanterre (regiunea Île-de-France, la vest de Paris) a deschis marţi o anchetă judiciară pentru asasinat în legătură cu decesul fostului lider palestinian Yasser Arafat, deces survenit în anul 2004 într-un spital din Franţa, transmite AFP, citând surse apropiate dosarului.

Deschiderea anchetei intervine în urma plângerii împotriva unui autor necunoscut depuse la 31 iulie de Suha Arafat, văduva fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale Palestiniene /ANP/, decedat la 11 noiembrie 2004 la spitalul militar Percy din Clamart, în apropiere de Paris.

Plângerea a fost depusă după ce un laborator elveţian a descoperit poloniu – o substanţă radioactivă de înaltă toxicitate – „într-o cantitate anormală” în efectele personale ale lui Arafat remise văduvei sale de spital. Această descoperire a relansat teza otrăvirii fostului lider al palestinienilor, de care actualii conducători ai ANP şi apropiaţii lui Arafat sunt convinşi.

Parchetul din Nanterre, care deţine jurisdicţie pentru faptele petrecute la Clamart, va desemna foarte curând unul sau mai mulţi judecători de instrucţie pentru a conduce ancheta.

Institutul de radiofizică din Lausanne a anunţat vineri că va analiza rămăşiţele lui Yasser Arafat, pentru a căuta eventuale urme de poloniu, după ce va primi autorizarea din partea văduvei fostului lider palestinian.

Avocaţii Suhei Arafat şi ai fiicei sale Zahwa au declarat atunci că „această anchetă trebuie întreprinsă în colaborare cu jurisdicţia de instrucţie franceză, sesizată în mod obişnuit, care trebuie să desemneze un magistrat pentru a proceda la investigaţiile care se impun”.

O doză de poloniu a fost folosită pentru otrăvirea în 2006, la Londra, a lui Alexandr Litvinenko, un fost spion rus devenit opozant faţă de preşedintele Vladimir Putin.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.