Japonia şi Coreea de Nord îşi reiau contactele după patru ani

0

Japonia şi Coreea de Nord au început miercuri, la Beijing, primele discuţii în ultimii patru ani, o simplă reluare a contactelor în condiţiile în care chestiuni sensibile continuă să împiedice o normalizare a relaţiilor între cele două ţări, informează AFP.

Aceste prime discuţii, confirmate pentru France Presse de surse oficiale japoneze, au drept scop să pregătească agenda viitoarelor întâlniri.

Un oficial de rang înalt conduce delegaţia niponă la aceste discuţii care se desfăşoară la ambasada Japoniei şi care vor dura cel puţin o zi.

„Există mai multe aspecte nerezolvate între Japonia şi Coreea de Nord, şi (…) am decis să avem discuţii interguvernamentale”, declarase la mijlocul lunii august purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Osamu Fujimura.

„Lucrăm la ideea de a soluţiona trecutul nefericit şi restabilirea relaţiilor normale”, a afirmat Fujimura, adăugând că Tokyo a informat Washingtonul şi Seulul în legătură cu această iniţiativă.

Contactele par că s-au restabilit între Japonia şi Coreea de Nord, după o întâlnire între reprezentanţi ai Crucii Roşii din cele două ţări, în cursul căreia cele două asociaţii au fost de acord să colaboreze pentru repatrierea rămăşiţelor soldaţilor japonezi care au murit în nordul peninsulei coreene la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Această reuniune Tokyo-Phenian ar putea semnala o foarte uşoară apropiere în relaţiile dintre cele două ţări care nu au legături diplomatice, acestea fiind în mod regulat tensionate, chiar ostile.

Drumul este încă lung. Miercuri, agenţia oficială nord-coreeană KCNA, în numele a două organizaţii de tineri şi studenţi, a acuzat Japonia că „îşi continuă politica de agresiune imperialistă”.

Ultima întrevedere dintre oficiali guvernamentali japonezi şi nord-coreeni datează din 2008. Tokyo a anunţat atunci că Phenianul a fost de acord să redeschidă o anchetă privind soarta japonezilor răpiţi de Coreea de Nord în anii 1970 şi 1980, cu scopul de a preda limba şi cultura japoneză unor agenţi nord-coreeni.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.