Memorie incredibilă – Oameni care îşi amintesc fiecare zi din viaţa lor

Majoritatea dintre noi nu reuşim să ne amintim ce am făcut săptămâna trecută, apoi acum o lună. Noi trebuie să ne notăm lucruri pentru a nu le uita, însă există persoane care îşi pot aminti fiecare zi din viaţa lor.

Există o astfel de memorie perfectă? Unii spun că e un dar, alţii o consideră un blestem.

Şi totuşi, există o diferenţă între o memorie autobiografică superioară şi una fotografică, relatează Messagetoeagle.com

Oamenii de ştiinţă şi-au dorit dintotdeauna să afle de ce persoanele cu o „memorie autobiografică superioară” posedă abilitatea de a-şi aminti atât de multe lucruri.

De obicei dacă întrebi pe cineva ce a făcut pe data de 17 octombrie 1988, persoana respectivă nu îşi poate aminti în detalii specifice ce s-a întâmplat în acea zi obişnuită.

Pe de altă parte, oamenii cu o memorie extraordinară pot identifica data unui eveniment de ştiri sau a unei întâmplări notabile ce a avut loc în acea zi.

Fenomenul unei memorii autobiografice superioare a fost documentată pentru prima dată în 2006 de către neurobiologul James McGaugh de la Universitatea California, Irvine.

McGaugh şi colegii săi au descoperit diferenţe intrigante între creierele şi procesele mentale ale unui grup de persoane „extraordinare” care îşi puteau aminti cu uşurinţă fiecare moment al vieţii lor începând de la vârsta de 10 ani.

Oamenii de ştiinţă au subliniat recent într-o lucrare scrisă că persoanele cu o memorie autobiografică superioară au un creier diferit.

Toate persoanele examinate au prezentat variaţii în nouă structuri ale creierului în comparaţie cu subiecţii controlaţi, inclusiv în zona materiei albe mai robuste care leagă părţile frontale cerebrale de cele din mijloc.

Majoritatea diferenţelor se puteau identifica în zone cunoscute ca fiind legate de o memorie autobiografică, „aşa că obţinem o poveste descriptivă, coerentă a ceea ce se întâmplă”, adaugă Aurora LePort de la Centrul pentru Memorie şi Studiere Neurobiologică din cadrul UCI.

În mod surprinzător, persoanele cu o memorie autobiografică stelară nu au obţinut un scor mare la testele de memorie de rutină din laborator sau atunci când au fost rugaţi să folosească ajutoare mecanice de memorie.

Totuşi, atunci când a venit vorba despre evenimente publice sau personale care s-au întâmplat după vârsta de 10 ani şi jumătate, „aceştia s-au descurcat remarcabil şi au reuşit să îşi amintească detaliile din viaţa lor”, adaugă McGaugh.

„Aceşti oameni nu sunt experţi în memorare în toate domeniile. Ei sunt diferiţi la 180 de grade de campionii de memorie obişnuiţi care pot memora valoarea lui pi la un grad mare sau alte şiruri de numere”, notează LePort. „Acest lucru face proiectul mult mai interesant, ceea ce dovedeşte că ne apropiem de localizarea unei forme specifice de memorie”.

LePort spune că intervievarea subiecţilor a fost „năucitoare”. Le ofereai o dată şi răspunsul lor era imediat. Ziua săptămânii le apărea pur şi simplu în minte; nici măcar nu se gândeau la ea. Pot face acest lucru pentru foarte multe date aleatorii şi sunt corecte în proporţie de 99%”.

Oamenii de ştiinţă au analizat peste 500 de persoane care credeau că posedă o memorie autobiografică superioară şi au confirmat 33 de cazuri până în prezent, inclusiv cei 11 de pe hârtie. Alţi 37 de subiecţi reprezintă un grup de candidaţi puternici care vor fi testaţi ulterior.

„Următorul pas este acela că ne dorim să înţelegem mecanismul din spatele acestui tip de memorie”, spune LePort.

„Este vorba doar despre creier şi despre modul în care comunică structurile sale diferite? Poate este genetic. Poate este molecular„.

„Măcar dacă ar fi Sherlock Holmes aici. Căutăm răspunsuri şi indicii într-o zonă de cercetare complet nouă” concluzionează McGaugh.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.