A „înviat” deputatul Tudor Ciuhodaru. Vrea introducerea în şcoli a educaţiei pentru sănătate

Dr. Tudor Ciuhodaru solicită Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului legii privind obligativitatea educaţiei pentru sănătate în şcoli şi desfăşurarea acesteia în cadrul unui program naţional de sănătate.

Dr. Tudor Ciuhodaru, care este şi deputat UNPR, apreciază că situarea României pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de mame minore este emblematică pentru lipsa educaţiei sexuale sau asigurarea ei formală la orele de dirigenţie sau biologie.

De aceea, deputatul solicită ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, să reconsidere rolul educaţiei pentru sănătate incluzând-o în programele naţionale de prevenţie şi să propună printr-o hotărâre de guvern aceste măsuri legislative.

„Relatările Ministerului Sănătăţii şi diversele studii arată că ne situăm pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de fete care rămân însărcinate înainte de majorat. S-a ajuns la situaţia în care din 1.000 de femei, care nasc, 43 sunt minore. Aceste probleme sunt peste tot în lume, dar numai noi continuăm să ne minunăm şi să facem doar o ştire de senzaţie cu aceste cazuri”, a spus deputatul UNPR.

Dr. Ciuhodaru a adăugat că, potrivit statisticile ministerului, mamele minore provin în general din familii dezorganizate, se regăsesc în special în zona rurală, au un nivel redus de educaţie, inclusiv educaţie sexuală şi contraceptivă.

„Există şi soluţii dacă renunţăm la pudibonderie şi introducem un program naţional prin care tinerii să aibă acces la educaţie şi în acest domeniu. Am propus obligativitatea educaţiei pentru sănătate în şcoli şi ca aceasta să fie asigurată de medici. Proiectul zace printr-un sertar al Parlamentului în timp ce eventuala educaţie sexuală se face formal la orele de dirigenţie sau biologie’, a declaratdeputatul Tudor Ciuhodaru.

Acesta a ţinut să reamintească faptul că mamele minore au risc crescut de avort, iar, dacă reuşesc să ducă sarcina până la capăt, există riscul major ca nou-născutul să fie abandonat, iar tânăra mamă să aibă dificultăţi de integrare socială.

Cei peste 40.000 de copii abandonaţi în România la care se adaugă alţi 300.000 lăsaţi în grija rudelor sunt dovada amplorii acestui fenomen.

‘Cer Ministerului Sănătăţii să adopte măsuri urgente constând în propunerea unei hotărâri de guvern care să susţină obligativitatea educaţiei sexuale în instituţiile de învăţământ’, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.