Consiliul Europei, „consternat” de respingerea apelului Iuliei Timoşenko

Consiliul Europei şi-a exprimat, miercuri, „consternarea” faţă de respingerea de către Curtea de Casaţie de la Kiev a apelului înaintat de fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko împotriva condamnării sale la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, transmite AFP.

„Date fiind numeroasele întrebări care au fost ridicate cu privire la procedurile judiciare care au dus la condamnarea sa, ne aşteptam ca Curtea de Casaţie să îi accepte apelul”, afirmă într-un comunicat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) , deputatul francez Jean-Claude Mignon, şi co-raportorii pentru Ucraina, Mailis Reps (Estonia) şi Marietta de Pourbaix-Lundin (Suedia).

Totodată, co-raportorii şi-au anunţat intenţia, „în urma unei invitaţii a preşedintelui” ucrainean Viktor Ianukovici, de a se deplasa în Ucraina în septembrie, „pentru a examina posibile piste politice de rezolvare a acestei chestiuni în spiritul normelor Consiliului Europei”.

Ei au „reamintit că preşedintele Ianukovici le-a indicat în mod clar că este pregătit să intervină în acest caz dacă apelul dnei Timoşenko ar fi respins de Curtea de Casaţie”. „În consecinţă, îi solicităm să îşi respecte cuvântul cât mai curând pentru a găsi o soluţie la situaţia foştilor membri ai guvernului încarceraţi. Aceste cazuri nu ar trebuie lăsate să greveze asupra viitoarelor alegeri” legislative din Ucraina, de la 28 octombrie, conchid semnatarii.

Ucraina este membră a Consiliului Europei din anul 1995.

Marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului /CEDO/ a organizat o audiere publică la cererea dnei Timoşenko, care denunţă motivaţiile politice ale condamnării sale şi condiţiile de detenţie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.