EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Te poate îmbolnăvi propria ta casă?

Majoritatea persoanelor nu se gândesc la acest lucru, dar poate mediul din casa ta este ceea ce te îmbolnăveşte. Practic, există zeci de “agenţi” care îţi pot afecta factorul de siguranţă din locuinţa ta, arată Naturalnews.com.

Iată câteva din cele mai probabile surse de toxine periculoase ce se află în mediul intern al casei tale.

1. Mobilierul şi dispozitivele de asamblare

Cea mai mare problemă dintr-o locuinţă este fomaldehida. Această substanţă este clasificată ca un cunoscut cancerigen uman de către Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului.

Formaldehida este o substanţă chimică incoloră şi inflamabilă care este folosită în materialele de construcţie, mobilă, covoare şi în multe din produsele de uz casnic.

Poate fi găsită chiar şi în articolele de îmbrăcăminte. Surse semnificative de formaldehidă sunt electrocasnicele care funcţionează pe bază de ardere de combustibil, cum ar fi cuptoarele cu gaz şi încălzitoarele pe bază de kerosen.

Din moment ce acest gaz toxic poate pluti în casă, încearcă să îţi păstrezi spaţiul ventilat cât mai bine, în special în timpul nopţii. Plantele verzi ajută la oxigenarea mediului şi absorb multe din toxinele din jur.

2. Produse de curăţenie

O gospodărie obişnuită are depozitate peste 11 litri de substanţe toxice de curăţat. Cele mai periculoase substanţe chimice sunt “etilenii glicoli care sunt folosiţi în produsele pentru pardoseli, vopsele, plastic şi în fibrele sintetice”. Potrivit Agenţiei Americane de Protecţie a Mediului Înconjurător (EPA), acest solvent solubil în apă este clasificat ca fiind un poluant aerian periculos.

Produsele de curăţare care conţin clor (produsele de pardoseli, detergenţii de vase şi de haine, şi produsele pentru baie) sunt dezinfectanţi asemănători care pot reacţiona şi pot crea compuşi volatili cloruraţi.

Un studiu european din anul 2008 a descoperit că inhalarea acestor compuşi pe bază de clor “poate creşte în mod semnificativ şansele apariţiei cancerului”.

Eliminarea produselor de curăţare toxică poate fi la fel de simplă ca şi achiziţionarea produselor non-toxice şi “ecologice” de la magazinul natural local. Pentru persoanele mai aventuroase vă puteţi face propriul dezinfectant.

Oţetul şi apa sunt un foarte bun produs de curăţare şi degresant. Bicarbonatul de sodiu împreună cu uleiul de cuişoare poate curăţa şi dezinfecta foarte bine baia.

3. Dezinsecţie

Insecticidele care sunt pulverizate în casă conţin substanţe chimice care afectează sistemul nervos, sistemul endocrin şi hormonii, şi pot fi extrem de cancerigeni.

4. Substanţele chimice din produsele de curăţătorie pentru haine

V-aţi întrebat vreodată ce este acel miros distinct de pe hainele învelite în plastic pe care le aduceţi acasă de la curăţătorie? Acel miros chimic este PERC sau percloretilena. PERC se desface în mai multe produse secundare, printre care şi tetraclorid, un cunoscut produs cancerigen pentru ficat.

Nu uitaţi să eliminaţi plasticul cu care sunt învelite hainele şi să le aerisiţi undeva în exterior timp de 24 de ore, înainte să le purtaţi.

5. Câmpuri electromagnetice (EMF)

Te-ai gândit vreodată la routerul tău wireless şi la calculator ca la o sursă de toxine periculoase? Poluarea electrică a fost catalogată drept cea mai mortală toxină de pe planetă. Nu o vezi, nu o simţi, nu o miroşi şi nici nu îi simţi gustul dar te afectează 24 de ore din 24.

Educă-te singur în ceea ce priveşte neutralizarea efectelor EMF cu ajutorul produselor  validate din punct de vedere ştiinţific. Dezactivează-ţi routerul in timpul nopţii şi nu lăsa activ nici un dispozitiv electronic în timp ce dormi noaptea.

Evident, nu putem trăi într-o bulă şi nici nu ne putem feri de toate expeunerile toxice. Totuşi, dacă faci paşi mici şi începi să îţi cureţi mediul personal, şi reduci uşor expunerea la toxine, atunci, poate, casa ta va deveni un loc sigur.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata