Un nou record la Festivalul Anim’est – 900 de filme de scurtmetraj primite pentru competiţie

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a stabilit un record de scurtmetraje primite pentru competiţia internaţională cu 900 de intrări, informează organizatorii într-un comunicat .

La lungmetraj, în competiţie vor intra cinci filme, respectiv „Alois Nebel” regia Tomas Lunak (Republica Cehă), „Fat, Bald, Short Man”, regia Carlos Osuna (Columbia-Franţa), „Children Who Chase Lost Voices from Deep Below” regia Makoto Shinkai (Japonia), „Daddy I’m a Zombie” regia Ricardo Ramon si Joan Espinach (Spania), şi „Selkirk, the real Robinson Crusoe” regia Walter Tournier (Uruguay, Argentina, Chile).

„Nici competiţia studenţească nu se dezminte. Este o plăcere şi o provocare să priveşti poveştile transpuse în imagini animate şi neconvenţionale ale studenţilor care aduc astfel un suflu nou în lumea animaţiei”, a declarat Mihai Mitrică, directorul festivalului, în comunicatul citat.

Cele 45 de scurt metraje selecţionate în competiţia internaţională reprezintă un mix între cele mai frumoase poveşti şi cele mai diversificate stiluri de animaţie de la stop motion la 3D şi CGI (computer graphic imagery).

Acestea se vor întrece în competiţie pentru Marele trofeu Anim’est. Din ţări cu tradiţie în animaţie ca Franţa şi Japonia şi până în Etiopia, trecând prin Spania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Norvegia, Letonia, Rusia, Austria, Belgia, Polonia sau prin China, Noua Zeelandă, Australia, Chile, Mexic şi Iran, a şaptea ediţie Anim’est va fi cu siguranţă un melanj plin de culoare şi energie din toate colţurile lumii.

Trei membri ai juriilor din 2009 şi 2010 se întorc la Anim’est, de data aceasta cu scurtmetraje în competiţie: este vorba despre Simone Massi, cu „About Killing the Pig”, Regina Pessoa, cu „Kali the Little Vampire” şi Georges Schwizgebel, prezent în competiţie cu „Romance”.

Competiţia filmelor studenţeşti numără 32 de titluri din Marea Britanie, Elveţia, Belgia, Danemarca, Norvegia, Estonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Croaţia, Canada, China, Iran sau Israel.

După ce a concurat anul trecut cu Spots Spots, animatorul japonez Hu Yuanyuan se întoarce cu Sunset Flower Blooming, o animaţie 2D despre o bătrână care visează cu ochii deschişi într-o grădină de flori. Cunoscuta şcoală franceză de grafică Supinfocom participă anul acesta cu trei scurtmetraje („Jack and Chuck”, „L’ere bete” şi „Red”), iar Germania, ţara invitată, prezintă şase filme din patru şcoli diferite. Una din producţiile germane este şi ea nominalizată la Cartoon d’Or: „Zing” (r. Kyra Buschor & Cynthia Collins), o poveste în care biata moarte are o viaţă cum nu se poate mai banală.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.