Amploarea „atacurilor din interior” comise în Afganistan, fără precedent în istoria războaielor moderne

Amploarea „atacurilor din interior” ale soldaţilor şi poliţiştilor afgani, sau ale insurgenţilor infiltraţi printre ei, împotriva aliaţilor NATO este fără precedent în istoria războaielor moderne şi ameninţă planul retragerii trupelor aliate din ţară, au estimat mai mulţi analişti, relatează vineri AFP.

August a fost de departe luna cu cele mai multe cazuri de acest gen în aproape unsprezece ani de război în Afganistan: un soldat NATO din trei a căzut sub gloanţele unor bărbaţi în uniformă din trupele afgane pe care occidentalii sunt însărcinaţi să le pregătească.

Majoritatea victimelor sunt americani, care reprezintă cea mai mare parte a celor 130.000 de soldaţi din cadrul forţei internaţionale a NATO (Isaf), însă ultimele trei victime, miercuri, au fost australieni ucişi în provincia instabilă Uruzgan (sud).

Fenomenul a explodat în acest an: deja treizeci de atacuri mortale în rândul a 45 de soldaţi ai Isaf, adică 14% din numărul soldaţilor occidentali ucişi până acum.

Acest fenomen nu s-a observat în niciun alt război contemporan, în Vietnam sau Irak, subliniază unii analişti şi ofiţeri, cărora le este greu cu toate acestea să explice acest lucru.

Rebelii talibani au revendicat multe dintre aceste atacuri, afirmând că au fost conduse de fiecare dată de luptătorii lor infiltraţi în unităţile afgane. NATO afirmă la rândul său că majoritatea sunt provocate de diferenţele culturale sau de disputele personale dintre afgani şi occidentali.

Isaf, condusă de Statele Unite ale Americii, a ordonat soldaţilor săi să fie în permanenţă înarmaţi şi gata să reacţioneze în orice moment, chiar şi în interiorul bazelor lor militare, deşi acestea ar trebui să fie foarte bine protejate.

Neîncrederea şi tensiunile declanşate de aceste incidente năruie formarea trupelor afgane de către NATO, pilonul central al strategiei occidentale care prevede predarea securităţii ţării până la sfârşitul anului 2014, atunci când soldaţii Isaf ar urma să părăsească ţara.

Pentru Fabrizio Foschini, de la Reţeaua analiştilor din Afganistan (AAN), cu sediul la Kabul, amploarea acestor „atacuri din interior este fără precedent în istoria războaielor”. „Este unul dintre fenomenele care îngrijorează cel mai mult Isaf pentru că este o înfrângere militară pe teren şi, în plus, hrăneşte imaginea negativă a conflictului în rândul opiniei publice” oocidentale.

„Prelungirea războiului şi prezenţa străină în ţară consolidează polarizarea şi tensiunile dintre afgani şi străini”, a mai spus el.

Nick Mills, profesor de jurnalism la Universitatea din Boston (SUA) şi care a fost fotograf pentru armata SUA în Vietnam, vede în acest fenomen unul „fără precedent în istoria militară recentă”.

Isaf încearcă să minimalizeze aceste incidente dând asigurări că doar o mică parte din aceste atacuri sunt conduse de forţele afgane care colaborează cu soldaţii săi.

Însă chiar ministrul american al apărării, Leon Panetta, a recunoscut recent că este „foarte îngrijorat” în legătură cu acest fenomen şi a consecinţelor sale asupra cooperării dintre Isaf şi aliaţii săi afgani.

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    E curios faptul ca diferiti comentatori ai fenomenului amintit in articol-„atacuri din interior”-au folosit exact aceleasi cuvinte in caracterizarile lor:”…fara precedent in istoria…”.Te-ai fi asteptat la mai multa imaginatie de la asa oameni destepti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.