BCE va reduce estimările privind creşterea economică în zona euro

Incertitudinea economică în Europa a crescut „masiv” pe măsură ce perspectivele de creştere s-au înrăutăţit, în special pentru statele membre din sud, a declarat joi seară Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Ewald Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, nu a dorit să dezvăluie care sunt ultimele prognoze ale BCE privind zona euro, prognoze ce urmează a fi date oficial publicităţii săptămâna viitoare, dar a atras atenţia asupra unor măsuri pripite.

„Pot să vă spun că nu va exista o îmbunătăţire, ci mai degrabă o deteriorare a estimărilor” a spus Ewald Nowotny, adăugând că există o diferenţă crescută între ritmurile de creştere ale statelor din nordul şi cele din sudul zonei euro.

„Trebuie să ne aşteptăm la ritmuri de creştere negativă, la o contracţie, în practic toate statele din sud în 2012 iar în cazul Franţei la o stagnare. Cred că este important ca în această situaţie sensibilă să adoptăm cu prudenţă orice pas în politica monetară şi economică”, a avertizat Ewald Nowotny.

BCE urmează să dea publicităţii prognozele sale trimestriale în data de 6 septembrie. În luna iunie BCE estima că în 2012 zona euro va înregistra o contracţie economică de 0,1%, iar estimările pentru 2012 au fost reduse până la o creştere de 1%. De asemenea, inflaţia în zona euro era estimată la 2,4% în acest an şi la 1,6% în 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.