Cele mai bune cinci surse de antioxidanţi din alimente

Celulele au nevoie de oxigen pentru a metaboliza minerale şi vitamine astfel încât să poată supravieţui şi să prospere în continuare.

Atunci când celulele nu pot folosi oxigen pentru a se metaboliza, acestea apelează la fermentarea glucozei pentru a obţine energie, prezintă Naturalnews.com.

Despre asta este vorba la celulele canceroase. De aceea orice „modalitate” prin care se  oxigenează celulele, ajută la vindecarea cancerului, şi de aceea pacienţii care suferă de această boală ar trebui să evite zahărul.

Paradoxul oxidării celulare este acela că utilizarea incompletă a oxigenului poate cauza leziuni celulare. Ceea ce se întâmplă este faptul că moleculele de oxigen pot forma radicali liberi atunci când interacţionează cu anumite molecule problematice, cum ar fi un metal greu sau o toxină.

Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi ce conţin un număr impar de electroni care devin factori reactivi „ce crează probleme”, provocând leziuni la nivel celular şi al ADN-ului.

Această „izbucnire” bruscă a radicalilor liberi poate începe o reacţie în lanţ de deteriorare a celulelor sănătoase ceea ce le determină să funcţioneze foarte prost sau chiar să moară. O reacţie în lanţ a stresului oxidativ celular într-un anumit organ poate face în aşa fel încât respectivul organ să nu mai funcţioneze cum trebuie sau să devină canceros.

Din fericire, organismul nostru vine echipat cu un sistem de apărare antioxidant.

Antioxidanţii sunt molecule care pot interacţiona în mod sigur cu radicalii liberi şi pot opri reacţia în lanţ să mai continue sau chiar să mai înceapă. Există multe enzime care pot face parte dintr-un sistem de apărare antioxidant.

Însă, atunci când multe din acele molecule problematice din mediul nostru toxic copleşesc antioxidanţii care există în mod natural, reactiile în lanţ de stres oxidativ vor sparge barierele impuse de un sistem de apărare antioxidant depăşit de situaţie.

Mulţi dintre radicalii liberi protectivi care curăţă enzimele depind de susţinerea din partea mineralelor micronutritive cum ar fi seleniul şi vitamina E, C şi beta-caroten. Aceşti nutrienţi nu sunt produşi de organism, aşa că trebuie preluaţi din mâncare şi/sau suplimente.

Faptul că noi trăim într-un mediu toxic face ca necesarul de antioxidanţi să fie mai mare acum, decât în urmă cu un secol. Dacă faci exerciţii în mod regulat, atunci creşti probabilitatea stresului oxidativ, ceea ce face consumul de antioxidanţi şi mai important.

Dacă eşti activ din punct de vedere fizic atunci este recomandat un consum zilnic de până la 50.000 de unităţi de antioxidanţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.