DESCOPERIRE: Rezervoare de gaz metan situate sub gheaţa Antarcticii

Potrivit unei echipe internaţionale de cercetători, fâşia de gheaţă a Antarcticii ar putea fi o sursă importantă de gaz metan, un gaz potent cu efect de seră, care a trecut până acum neobservată, relatează Messagetoeagle.com.

Noul studiu demonstrează că materia organică din bazinele sedimentare localizate sub gheaţa Antarcticii ar fi fost transformată în metan de către microorganisme care trăiesc în condiţii lipsite de oxigen.

Metanul ar putea fi eliberat în atmosferă dacă fâşia de gheaţă se subţiază şi „dezgroapă” aceste bazine sedimentare vechi.

Co-autorul studiului Slawek Tulaczyk, profesor la Universitatea Santa Cruz, în domeniul ştiinţelor Pământului şi a planetelor, spune că proiectul a început în urmă cu cinci ani după ce a început colaborarea cu Jemma Wadham de la Universitatea Şcolii Bristol de Ştiinţe Geografice.

„Este uşor de uitat că înainte să înceapă actuala perioadă a glaciaţiunii Antarcticii, în urmă cu 35 de milioane de ani, acest continent era plin de viaţă”, spune Tulaczyk.

„Unele din materialele organice produse de aceste forme de viaţă au rămas captive în sedimente, care apoi au fost rupte de restul lumii în momentul în care stratul de gheaţă a crescut. Analizele noastre arată că pe parcursul a milioane de ani, microbii au transformat acest carbon organic vechi în metan„, adaugă Tulaczyk.

Echipa de ştiinţă a estimat că 50% din Fâşia de Gheaţă Vestică (un milion de kilometri pătraţi) şi 25% din Fâşia de Gheaţă Estică (2,5 milioane de kilometri pătraţi) sunt suprapuse peste bazinele sedimentare pre-glaciare care conţin în jur de 21.000 de miliarde de tone metrice de carbon organic.

„Aceasta este o cantitate imensă de carbon organic, de peste zece ori mai mare decât dimensiunea stocurilor de carbon din regiunile permafrost nordice” adaugă Wadham.

„Experimentele noastre în laborator ne indică faptul că aceste medii de sub gheaţă sunt active şi din punct de vedere biologic, ceea ce înseamnă că acest carbon organic este probabil metabolizat de către microbi în dioxid de carbon şi gaz metan”.

Cercetătorii au simulat numeric acumularea de metan din bazinele sedimentare arctice folosind un model uni-dimensional hidrat. Aceştia au descoperit că anumite condiţii de sub gheaţă favorizează acumularea de hidrat de metan (adică metan prins în interiorul unei structuri de molecule de apă, dând naştere unei forme solide asemănătoare gheţii obişnuite).

De asemenea, oamenii de ştiinţă au calculat cantitatea potenţială de hidrat de metan şi de gaz metan liber de sub stratul de gheaţă al Antarcticii, iar rezultatul a ajuns la 4 miliarde de tone metrice, un grad de o magnitudine similară cu cea estimată pentru permafrostul arctic.

Adâncimea superficială estimată a acestor potenţiale rezerve le face mai susceptibile la schimbările climatice forţate decât orice alte rezerve de metan hidrat de pe Pământ.

Co-autoarea studiului, Sandra Arndt, de la Universitatea Bristol, care s-a ocupat de modelul numeric, spune că „Nu este deloc surprinzător să te aştepţi să descoperi cantităţi semnificative de metan hidrat captive sub fâşia de gheaţă arctică.

La fel ca şi în cazul sedimentelor de sub fundul mării, cele din Antarctica sunt expuse la frig şi la o presiune mare, condiţii care sunt importante în formarea metanului hidrat”.

Dacă metanul hidrat şi gazul sunt prezente sub fâşia de gheaţă a Antarcticii, metanul eliberat în timpul episoadelor de prăbuşire a plăcilor de gheaţă ar putea acţiona ca un feedback pozitiv în ceea ce priveşte schimbările climatice în timpul retragerii plăcilor de gheaţă din trecut şi a celor viitoare.

„Studiul nostru evidenţiază nevoia pentru o explorare ştiinţifică continuă a mediilor izolate de sub gheaţa arctică, deoarece acestea ar putea avea un impact mult mai mare asupra sistemului climatic al Pământului decât am apreciat până acum”, concluzionează Tulaczyk.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.