Diplomaţia nu va continua la nesfârşit în cazul Iranului, avertizează SUA

Casa Albă a avertizat joi Iranul că vremea diplomaţiei nu va dura la nesfârşit, reacţie ce survine după publicarea unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în care autorităţile de la Teheran sunt acuzate că au crescut capacităţile de îmbogăţire a uraniului, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, a reamintit că liderul de la Casa Albă este hotărât să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare şi a afirmat că SUA sunt în măsură să afle dacă Teheranul va începe să producă astfel de arme.

‘Fereastra pentru a rezolva acest dosar este deschisă (…)m dar nu va rămâne deschisă la nesfârşit’, a avertizat oficialul american la briefingul de presă zilnic.

Într-un raport publicat joi, AIEA atrage atenţia că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, Iranul şi-a dublat capacităţile de îmbogăţire a uraniului la centrala nucleară subterană de la Fordo, numărul centrifugelor de aici fiind în prezent de circa 2.000, faţă de 1.000 cât erau în luna mai. De asemenea, AIEA acuză Iranul că obstrucţionează acţiunea sa de verificare la baza militară Parchin, unde se presupune că se desfăşoară activităţi nucleare ilegale.

Uraniul trebuie îmbogăţit la 90% pentru a putea fi folosit în scopuri militare. Până în prezent Iranul a îmbogăţit uraniul numai până la 19%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.