FMI dă asigurări că a susţinut şi continuă să susţină Grecia

Fondul Monetar Internaţional a susţinut şi continuă să susţină Grecia în eforturile acesteia de a depăşi criza, a declarat joi, la Washington, Gerry Rice, purtător de cuvânt al instituţiei financiare, potrivit AFP.

El a confirmat că experţii troicii – FMI, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană – se vor deplasa săptămâna viitoare la Atena, pentru a evalua dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut, de 31,5 miliarde de euro.

Durata misiunii „va depinde de progresele discuţiilor” cu autorităţile de la Atena despre „măsurile ce trebuie aprobate şi aplicate pentru ca Grecia să revină pe calea unei creşteri sustenabile”, a indicat oficialul Fondului.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că raportul troicii va fi finalizat „la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie”.

În schimbul liniei de credit de 130 miliarde de euro ce i-a fost acordată în martie de UE, FMI şi BCE, Atena trebuie să identifice surse de economisire a 11,5 miliarde de euro în 2013 şi 2014.

„Guvernul /elen/ munceşte intens pentru a identifica măsurile ce vor fi eficiente, juste şi echilibrate”, a adăugat Rice, precizând că FMI respectă „eforturile” consimţite de poporul grec.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că directorul general al FMI, Christine Lagarde, a purtat miercuri o discuţie telefonică cu premierul grec Antonis Samaras, pe tema situaţiei economice a ţării. „Nu este nimic neobişnuit ca directorul general să discute cu statele membre”, a dat asigurări Gerry Rice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.