Modificări şi completări aduse Codului de Procedură Fiscală

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 618/28.08.2012, a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 16/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală.

În articolul de mai jos, prezentăm principalele modificări şi completări aduse.

1. Depunerea declaraţiilor fiscale

Data depunerii declaraţiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă pe portalul e-România este data înregistrării acestora pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacţionare a informaţiilor, cu condiţia validării conţinutului declaraţiilor. În cazul în care declaraţia nu este validă, data depunerii este data validării astfel cum rezultă din mesajul electronic.

În situaţia în care declaraţia fiscală a fost depusă până la termenul legal de depunere iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacţionare a informaţiilor rezultă că aceasta nu a fost validată ca urmare a detectării unor erori în completarea acesteia, data depunerii declaraţiei este data din mesajul transmis iniţial în cazul în care contribuabilul depune o declaraţie validă până în ultima zi lucrătoare a aceleiaşi luni.

2. Stingerea datoriilor

În cazul obligaţiilor fiscale de plată stabilite de organele de inspecţie fiscală şi al amenzilor de orice fel are prioritate la stingere obligaţia fiscală sau amenda pe care o alege contribuabilul.

3. Suspendarea executării silite

În cazul contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale, pentru obligaţiile fiscale contestate executarea silită se suspendă sau nu începe dacă contribuabilul depune la organul fiscal competent o scrisoare de garanţie bancară la nivelul obligaţiilor fiscale contestate. Valabilitatea scrisorii de garanţie bancară trebuie să fie de minimum 6 luni de la data emiterii.

Scrisoarea de garanţie bancară va rămâne fără obiect în situaţia în care contestaţia a fost admisă, în totalitate, sau instanţa judecătorească admite, prin hotărâre executorie, cererea contribuabilului de suspendare a executării actului administrativ fiscal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.