Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului „Ion Creangă”, a încetat din viaţă

Directorul Teatrului „Ion Creangă”, regizorul Cornel Todea a încetat din viaţă joi după-amiază.

Informaţia a fost confirmată de vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, aflată la Gala Tânărului Actor HOP de la Mangalia.

* * *

Regizorul Cornel Todea s-a născut la 18 noiembrie 1935, la Cluj-Napoca.

Absolvent al clasei de regie de teatru a IATC (1958), este în prezent, mai mult decât regizor de teatru sau film, un om de teatru, cu o carieră dedicată spectacolului în cele mai variate forme ale sale. Abordează, în egală măsură şi cu aceeaşi pasiune, atât spectacolul teatral (fie că este vorba de montări de piese de teatru sau de gale dedicate teatrului), cât şi cel de televiziune sau filmul cinematografic.

Director al Studioului de film TV (1970-1972), în domeniul televiziunii i se datorează numeroase producţii de film: ‘Fuga’ (1967), ‘Comoara din Carpaţi’ (1975) şi de teatru de televiziune, realizări pentru care deţine importante premii.

Ca regizor de film, a semnat lung-metrajele ‘Adio, dragă Nela!’ (1972), ‘Singur printre prieteni’ (1979), ‘Dragostea mea călătoare’ (1980).

Consacrat în spectacolele de la televiziune şi cele ale teatrelor ‘pentru maturi’, regizorul Cornel Todea a debutat, în 1976, pe scena Teatrului Ion Creangă, cu spectacolul ‘Hocus pocus şi-o găleată’, de A.E. Greidanus, scenografia Ion Dogar Marinescu, muzica Johnny Răducanu. În 1982, s-a montat, într-o nouă formulă regizorală, ‘Pinocchio’, în regia lui Cornel Todea, cu Alexandrina Halic în rolul titular, spectacol care va repurta un mare succes în turneul din Italia şi va avea o existenţă îndelungată – mai mult de 500 de reprezentaţii.

Director al Teatrului de copii ‘Ion Creangă’ (din 1991), la conducerea căruia a repurtat mari succese.

În 1993, ‘Ivan Turbincă’, de Alecu Popovici, dramatizare după basmul omonim al lui Ion Creangă, în regia lui Cornel Todea, participa la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii din Grecia. În 1994, a avut loc premiera spectacolului ‘Furtuna’, de W. Shakespeare, în regia lui Cornel Todea, spectacol care a participat, în decembrie, acelaşi an, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Taipei, Taiwan. Spectacolul în limba franceză – ‘Improvizaţie la Alma’ (1995), în aceeaşi regie, care a avut premiera la Institutul Francez din Viena, a fost reprezentat pe scene din Franţa, Belgia, Cehia, Egipt, Danemarca, Siria şi Cipru. Sub conducerea sa, Teatrul ‘Ion Creangă’ devine membru al EU NET ART, o reţea europeană cu sediul la Amsterdam, care reuneşte 100 de membri: teatre, asociaţii şi organizaţii de profesionişti din lumea spectacolului pentru copii.

În anul 1999 a debutat ca regizor de operă, cu montarea spectacolului ‘Elixirul tinereţii’ de Eugene Scribe, pe scena Operei Naţionale Române.

În 2003, noua premieră cu spectacolul ‘Pinocchio, realizată de regizor cu o trupă nouă, în cadrul Teatrului ‘Ion Creangă’ (având-o pe Ani Creţu în rolul titular), primeşte Premiul Naţional pentru Spectacolul de Teatru pentru Copii, acordat de Ministerul Culturii. Anul 2005 aduce alt premiu: la Gala UNITER, Teatrul Ion Creangă primeşte ‘Premiul Special pentru Teatrul de Copii’.

Director artistic al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii ‘100, 1.000, 1.000.000 de poveşti’. La prima ediţie, spectacolul ‘Harap Alb’, în regia lui Cornel Todea, a primit Premiul pentru cea mai bună creaţie, premiu urmat de multe altele.

Directorul Galei ‘Hop’ a tânărului actor, cu peste 50 de piese de teatru puse în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra şi Teatrul Ion Creangă.

Membru al UCIN, al Asociaţiei Ziariştilor din România (AZR) şi al Clubului Rotary.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.