Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA a denunţat contractul cu Electrocentrale Deva

0

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA, Remus Borza, a denunţat joi contractul de cumpărare a energiei electrice produse la Electrocentrale Deva, care a generat pierderi de peste 108,89 milioane lei în perioada 2009-2011.

Acesta este cea de-al doilea mare contract de cumpărare de energie electrică denunţat de administratorul judiciar al Hidroelectrica, dupa cel cu Electrocentrale Paroşeni, din cauza căruia Hidroelectrica a înregistrat pierderi de peste 253 milioane de lei în ultimii trei ani.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis, joi, contractele derulate de către Hidroelectrica cu alţi producători de energie au fost menţionate în Raportul întocmit de către Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, drept una dintre cauzele care au generat intrarea în insolvenţă a societăţii.

„Raportul Euro Insol privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă a Hidroelectrica depus la Tribunalul Bucureşti menţionează că derularea acestor contracte de întrajutorare, încheiate cu scopul declarat de a acoperi riscurile de penalizare a Hidroelectrica, pentru nelivrarea cantităţilor contractate cu clienţii ei, s-a dovedit a fi, mai degrabă, o formă de ajutor acordată exclusiv respectivilor producători, în dauna intereselor economice ale Hidroelectrica”, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit deciziei de denunţare, contractul Hidroelectrica cu Electrocentrale Deva a fost încheiat pe o perioadă de zece ani pentru vânzarea către Hidroelectrica a unei cantităţi de energie electrică corespunzătoare unei puteri medii de 150 MW suplimentar faţă de cantitatea livrată pe piaţa reglementată şi la un preţ care să acopere costurile de producţie justificate ale Electrocentrale Deva în vederea evitării falimentului acestei companii şi creării condiţiilor pentru asigurarea finanţării lucrărilor de investiţii necesare continuării activităţii.

Scopul încheierii contractului a fost acela de a vinde în piaţa concurenţială o cantitate de energie electrică produsă pe bază de huilă în mix cu cea produsă din sursă hidro şi de a oferi Electrocentrale Deva un contract acceptat de instituţiile financiare ca gaj ipotecar în vederea obţinerii unor credite pe termen lung.

„Prin raportare la scopul său, contractul este unul destinat susţinerii financiare a activităţii Electrocentrale Deva şi nu obţinerii de profit în activitatea comercială a Hidroelectrica”, se mai arată în decizia de denunţare a contractului.

Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, ulterior denunţând mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul român, dar şi păguboase pentru companie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.