Sâmbătă intră în vigoare retragerea becurilor cu incandescenţă pe ansamblul UE

Începând cu data de 1 septembrie intră în vigoare directiva europeană ce prevede retragerea becurilor cu incandescenţă pe ansamblul Uniunii Europene, o măsură menită să conducă la economisirea energiei, transmite agenţia EFE.

Această dată încheie perioada tranzitorie începută în luna septembrie 2009, când au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenţă cu o putere de peste 100 de waţi, în anii 2010 şi 2011 fiind retrase şi cele de peste 75 şi respectiv 60 de waţi.

Consumatorii vor putea să le înlocuiască cu becuri fluorescente compacte, care consumă cu 75% mai puţină energie decât cele cu incandescenţă, sau cu halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calităţii iluminării, dar care consumă cu 25-50% mai puţin decât acestea din urmă.

Lămpile moderne LED se prefigurează a fi succesoarele naturale ale celor cu incandescenţă din punctul de vedere al calităţii, ele permiţând în plus economisirea a până la 70% din energia consumată. Dar preţul lor ridicat, cuprins între 15 şi 25 de euro, în comparaţie cu un euro cât costă un bec tradiţional, este obstacolul major ce împiedică extinderea utilizării lămpilor LED.

Odată cu înlocuirea becurilor tradiţionale, Comisia Europeană estimează că fiecare cămin va economisi în medie 50 de euro pe an. Va exista şi un impact favorabil asupra mediului înconjurător, durata de viaţă mai mare a noilor becuri permiţând reducerea cantităţii de reziduuri şi vor scădea şi emisiile de dioxid de carbon.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Nu numai pretul impiedica raspandirea iluminarii LED, ci si proasta lor fiabilitate. Am luat un astfel de „bec” de productie chinezeasca (ca de altfel toate produsele de pe piata, chiar daca au numele Phillips, Osram sau mai stiu eu care), asta era produs chinezesc 100%, dar chipurile ziceau ei ca este o firma care respecta normele de calitate internationale. Rezultatul lampa s-a ars nici dupa 2 ore de functionare si dadusem 30 lei pe ea. Ulterior am vazut la Carrefour becuri LED de 5w cu 50 lei. Normal ca avand in vedere patania anterioara si pretul, care nu este chiar mic, am intebat ce garantie au aceste produse. Raspunsul a fost ca nu au garantie. Deci tehnica ledurilor de putere inca nu e bine pusa la punct si ca si in czul multor alte produse se experimenteaza pe buzunarul nostru si de aici si neincrederea in aceste noi surse de lumina.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.