EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Legendarul compozitor Hal David a încetat din viaţă la 91 de ani

Hal David, celebrul compozitor şi textier care a câştigat un Oscar şi un Premiu Grammy, a încetat din viaţă sâmbătă dimineaţa, la Los Angeles, la vârsta” de 91 de ani. David a făcut echipă cu Burt Bacharach, realizând zeci de melodii atemporale pentru filme, televiziune şi o varietate de artişti, informează duminică Associated Press.

David a murit în urma complicaţiilor unui accident vascular cerebral, la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, potrivit soţiei sale, Eunice David. El a suferit un accident vascular cerebral major în martie şi a fost afectat din nou, marţi, a spus ea.

„Chiar şi la sfârşit, Hal a avut întotdeauna o melodie în cap”, a spus Eunice David. ”Scria tot timpul note, sau îmi cerea să scriu versurile, astfel încât să nu le uite”, a adăugat ea.

Bacharach şi David s-au numărat printre cele mai de succes echipe din istoria modernă, cu 40 de hit-uri de top printre care ”Raindrops Keep Fallin’ On My Head”, ”(They Long to Be) Close to You” and ”That’s What Friends Are For”.

Deşi cea mai mare parte asociată cu cântăreaţa Dionne Warwick, muzica lor a fost interpretată de mulţi dintre cântăreţii de top din timpul lor, de la Barbra Streisand la Frank Sinatra şi Aretha Franklin. Ei au câştigat un Oscar pentru ”Raindrops Keep Fallin’ on My Head” din filmul „Butch Cassidy and the Sundance Kid”, precum şi premii Grammy şi Tony pentru musicalul de pe Broadway ”Promises, Promises”.

David a intrat în boardul ”American Society of Composers, Authors and Publishers” /ASCAP/ în 1974 şi a fost preşedinte al acestuia între 1980-1986. A fost şef al ”Songwriters Hall of Fame” între 2001-2011 şi ”Chairman Emeritus” la moartea sa.

„Ca scriitor liric, Hal a fost simplu, concis şi poetic – comunicând volume de sensuri în cât mai puţine cuvinte posibil şi întotdeauna în slujba muzicii”, a declarat actualul preşedinte ASCAP, compozitorul Paul Williams într-un comunicat. „Nu este de mirare că atât de multe dintre versurile sale au devenit parte din vocabularul nostru de zi cu zi iar melodiile sale… fundalul vieţilor noastre”, a adăugat el.

În luna mai, Bacharach şi David au primit ”Gershwin Prize for Popular Song” al Bibliotecii Congresului în cursul unui concert la Casa Albă la care a participat şi preşedintele Barack Obama.

„Mai presus de toate, au rămas fideli lor înşile”, a spus Obama. „Şi cu o autenticitate inconfundabilă au captat emoţiile din viaţa noastră de zi cu zi – vremurile bune, ori rele, şi tot ce se află între acestea”, a afirmat Obama.

Născut la New York, David a învăţat în şcoli publice după care a studiat jurnalismul la Universitatea din New York. A servit în armată în timpul celui de-al doilea război mondial, cea mai mare parte ca membru al unei unităţi de divertisment în Pacificul de Sud. După război, a lucrat ca copywriter la New York Post, dar muzica a fost pasiunea lui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata