EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Misterul sângelui a fost rezolvat

Hemoglobina este o proteină din celulele roşii ale sângelui care transportă oxigenul de-a lungul întregului corp, dar dacă aceasta iese în exteriorul acestor celule, atunci devine toxică, şi o eliberare excesivă este adesea observată la boli precum malaria, relatează Livescience.com.

Pentru a lupta împotriva toxicităţii hemoglobinei eliberate din celule, organismul are propriul mijloc de apărare. Proteina sângelui haptoglobina capturează hemoglobina “evadată” şi o aruncă la un receptor care le “înghite” pe amândouă.

Ani de zile oamenii de ştiinţă au fost puşi în încurcătură de către structura complexului haptoglobină-hemoglobină, însă acum, cercetătorii danezi au dezvăluit că au reuşit în sfârşit să cartografieze compusul proteic.

Aceştia au declarat că harta realizată explică modul în care se formează complexul haptoglobină-hemoglobină şi ar putea ajuta la înţelegerea celulelor roşii din sânge.

Oamenii de ştiinţă au spus că au reuşit să facă aceste descoperiri prin intermediul unui abator.

“După multe experimente nereuşite, descoperirea noastră a venit după ce am renunţat să mai folosim material uman şi am mers la abatorul local pentru a face rost de sânge de porc”, relatează cercetătorul Soren Kragh Moestrup de la Universitatea Aarhus din Danermarca.

“Nu a reprezentat o abordare specifică de înaltă tehnologie, dar această tranziţie de la studierea sângelui uman la analiza sângelui unei specii cu o omologie strânsă, a avut efecte magice”, concluzionează Moestrup.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata