Expediţie incredibilă în cea mai adâncă peşteră din lume

Considerată cea mai frumoasă şi cea mai adâncă peşteră din lume, Krubera-Voronoya, supranumită “Everestul peşterilor”, a fost recent vizitată şi explorată de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, relatează Messagetoeagle.com.

Lungimea totală a pasajelor peşterii atinge valoarea de 13.232 de metri, iar adâncimea sa este de -2.191 de metri. Peştera este localizată în Abkhazia în sudul Rusiei, în apropiere de Marea Neagră.

Exploratorii, Boaz Langford, Leonid Fagin, Vladimir Buslov şi Yuval Elmaliach, au plecat în această misiune reprezentând o parte din delegaţia internaţională organizată de Asociaţia Speologică Ucrainiană. Exploratori de peşteri din nouă ţări au luat parte la această misiune, inclusiv din Rusia, Spania, Marea Britanie şi Liban.

Profesorul Amos Frumkin, de la Departamentul de Geografie din cadrul Universităţii Ebraice, care conduce unitatea de cercetarea a peşterilor din cadrul facultăţii, a spus că scopul acestei aventuri a fost stabilirea unui nou record mondial în ceea ce priveşte explorarea unei peşteri.

Abordarea adâncimilor extreme ale peşterii a fost realizată folosind funii, printr-un complex de căi determinate pe baza fluxului de apă din interiorul structurii.

Unii membri ai echipei au fost nevoiţi să se scufunde în apa rece ca gheaţa (2 grade Celsius) pentru a ajunge în secţiunile cele mai adânci ale peşterii.

În timp ce aceştia se aflau în peşteră, exploratorii au fost supuşi la unele evoluţii neaşteptate: o inundaţie subterană bruscă, ceea ce i-a determinat să rămână izolaţi de orice mod de comunicare timp de 30 de ore. Într-o peşteră din apropiere, a avut loc o evacuare complexă a unui explorator dintr-o altă echipă, care şi-a pierdut viaţa în timpul expediţiei.

Exploratorii israelieni au lucrat la adâncimi de la 500 la 2.080 de metri sub suprafaţa terestră. Aceste date i-au ajutat pe aceştia să înregistreze noi recorduri israeliene în ceea ce priveşte explorarea peşterilor. Cifra de 2.080 este cea mai mare adâncime la care a ajuns un speolog israelian.

Acesta a reprezentat şi cel mai adânc punct atins vreodată pe planeta noastră fără a apela la tehnici de scufundare de natură tehnologică. Leonid Fagin din delegaţia israeliană a stat în peşteră timp de 24 de zile consecutive, cea mai lungă perioadă de timp petrecută de un cercetător israelian într-o expediţie subterană.

Langford, care a realizat măsurătorile şi cartografierea peşterilor pentru Universitatea Ebraică a comentat că: “Pregătirile pentru expediţii cum ar fi aceasta sunt extrem de intense şi necesită multă pregătire mentală. Am încercat mulţi ani să mă alătur acestui efort de explorare şi sunt fericit că în sfârşit am reuşit”.

“Una din descoperirile interesante ale muncii noastre a fost identificarea unor noi specii de peşti transparenţi care trăiesc în ape ce au o temperatură de doar 2 grade Celsius şi care se află la o adâncime de peste 2000 de metri”, adaugă Langford.

“Speologia este un domeniu în care oamenii trebuie să lucreze împreună, din moment ce coborârea în adâncuri necesită multă muncă în echipă, în special într-o peşteră atât de complexă precum Krubera”, spune profesorul Frumkin.

Scopul de bază al explorării peşterilor este acela de a înţelege peştera, sistemul său acvatic subteran, dezvoltarea sa geologică şi climatul antic care a existat pe Pământ. Una din întrebările interesante despre Krubera-Voronya a fost aceea privind modul în care peştera a atins o asemenea adâncime şi ipoteza spune că aceasta este conectată la nivelurile inferioare ale Mării Negre din trecut.

Frumkin spune că pe lângă importanţa ştiinţifică a unei astfel de cercetări, mulţi exploratori sunt implicaţi în această muncă din cauza provocărilor personale şi a aspectului aventuros al acestei expediţii.

“Trebuie să reţinem faptul că peşterile sunt printre ultimele locuri de pe planeta noastră unde este posibil să fii primul om care păşeşte pe un teritoriu neexplorat”, concluzionează Frumkin.

Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Krisztina spune

    Abkhazia nu este în sudul Rusiei, Abkhazia apartine de Georgia! este intradevar sub ocupatie ruseasca si s-a proclamat stat independent, dar majoritatea statelor o considera teritoriu georgian!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Abkhazia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.