Victor Ponta anunţă că va depune autodenunţul la DNA

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat luni, 10 septembrie, în debutul reuniunii Biroului Permanent Naţional al partidului, că va depune în aceeaşi zi autodenunţul la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru că a îndemnat oamenii să vină să voteze la referendumul din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui, fapt pentru care este acuzat, între altele, secretarul general al social-democraţilor, Liviu Dragnea, urmărit de procurori.

Ponta a subliniat că recunoaşte public că a votat în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

„Prima decizie politică este aceea de a avea o reacţie la o acţiune politică declanşată de DNA împotriva celor care au votat la referendum. Cred că este corect, eu am recunoscut, şi trebuie să recunoaşteţi şi dvs., că am îndemnat oamenii să vină la referendum. Mai mult decât atât, este foarte corect să spun că am votat ‘da’ pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

E corect să fim cu toţii cercetaţi pentru aceste ‘fapte cumplite‘ care, în mod normal, într-o ţară democratică s-ar fi numit acţiuni de campanie electorală. Noi, neavând acest drept, sau nerespectând acest drept constituţional de a face campanie, se consideră ca fiind foloase necuvenite, nepatrimoniale”, a declarat Victor Ponta, în cadrul BPN al PSD.

Citeste si:  Nicolae Bănicioiu, singurul candidat la funcţia de preşedinte al TSD

Potrivit acestuia, astfel de acţiuni aparţin tuturor politicienilor din lume. „Noi vom obţine pe 9 decembrie aceleaşi foloase. Eu astăzi o să depun autodenunţul către Direcţia Naţională Anticorupţie spunând foarte clar faptele pe care le-am comis”, a adăugat el.

Preşedintele PSD a dorit să precizeze că sistemul electoral de verificare a secţiilor de vot şi de numărătoare paralelă, „care i-a făcut atât de invidioşi pe cei de la PDL, respectiv pe Adriean Videanu”, a fost discutat în BPN al PSD.

„Şi cred că-l cunoaşteţi cu toţii. Va rog să înţelegeţi, încă odată, că, dacă sunteţi de la PDL, aveţi voie să faceţi numărătoare paralelă, dacă nu sunteţi de la PDL este o infracţiune lucrul acesta. (…) Am cerut un astfel de sistem”, a spus Victor Ponta.

Citeste si:  Victor Surdu ar putea candida la parlamentare in Neamţ

El a menţionat că, în timp ce USL face campanie electorală cu oamenii, PDL „face campanie cu urmăriri penale”. „Fiecare face genul lui de campanie” a mai spus Ponta.

Preşedintele PSD şi-a anunţat din 6 septembrie intenţia de a se autodenunţa în faţa procurorilor DNA pentru că i-a îndemnat în mod public pe cetăţeni să voteze pentru demiterea preşedintelui în 29 iulie.

„Decizia mea este de a anunţa DNA că am ştiut şi că l-am instigat pe dl. Dragnea să organizeze campania noastră pentru referendum. Da, am îndemnat oamenii să iasă la vot, da i-am îndemnat să voteze ‘da’ şi acest lucru este o faptă penală. În mod sigur, şi dl Antonescu şi eu şi conducerile politice ale USL urmează să fim sancţionaţi penal de către DNA. DNA trebuie să ne sancţioneze în aceeaşi măsură.

Citeste si:  Academia Tehnică Militară a decernat titlul de Doctor Honoris Causa ambasadorului Franţei

Sigur că am ştiut şi o să o spun şi în faţa procurorilor DNA şi m-am bucurat că dl Dragnea a avut pentru USL un sistem de raportare paralel al voturilor, aşa cum a avut dl. Videanu în 2009. Nu am ştiut niciodată şi nu am să accept că dacă eşti de la PDL să ai o reţea informatică este legal şi dacă eşti de la USL este infracţiune?”, declara premierul, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că se va prezenta pentru a fi tras la răspundere penală de către DNA.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost chemat joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă că a fost pus sub acuzare în dosarul privind posibile fraude la referendumul din 29 iulie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close