EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

7 seminţe cu proprietăţi excepţionale pentru sănătate

Seminţele de toate felurile par a fi omniprezente în această perioadă. Având în vedere popularitatea crescută a acestora, specialiştii ne informează despre bazele nutritive ale acestor seminţe aromate şi despre cum să le includem în dieta noastră zilnică, prezintă Cookinglight.com.

Aceste pachete micuţe de nutrienţi sunt peste tot, însă au şi un motiv bun. Seminţele sunt depozite nutritive, bogate în fibre alimentare, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Există mai multe tipuri de seminţe din care poţi alege şi sunt uşor de adăugat la o varietate largă de feluri de mâncare, furnizând un plus de aromă, nutriţie şi sănătate. Iată care sunt cele şapte super-seminţe:

1. Seminţe chia

Seminţele chia au furat lumina reflectoarelor din magazinele alimentare, fiind componente de bază în aproape toate produsele, de la batoane energetice la cereale şi băuturi.

Chia provine de la o plantă deşertică din Mexic numită Salvia hispanica şi este bogată în acizi graşi omega-3, carbohidraţi, proteine, fibre, antioxidanţi şi calciu. Aceste seminţe micuţe, negre şi albe, au fost folosite cu mult timp în urmă de azteci şi mayaşi pentru a creşte nivelul energiei.

Deoarece au o aromă de alune uşoară, seminţele chia pot fi adăugate la o varietate de alimente şi băuturi.

Cum să le mănânci: Presară-le peste cereale, suc, salată, orez sau alte alimente gătite, pentru un plus de nutriţie şi aromă.

2. Seminţe de in

Cultivate în Babilon înainte de anul 3000 î.Hr, seminţele de in sunt cunoscute ca având şi beneficii medicale. Studiile recente au arătat că aceste seminţe bogate în acizi graşi omega-3, fibră şi lignani, pot ajuta la reducerea grăsimii de pe abdomen şi a riscului dezvoltării afecţiunilor cardiace, a cancerului, accidentelor vasculare şi a diabetului.

Seminţele de in sunt disponibile pe scară largă în produse precum napolitane, îngheţată sau cereale. Atunci când seminţele sunt adăugate la mâncare este mai bine ca acestea să fie consumate în forma lor originală pentru o absorbţie mai bună a substanţelor nutritive.

Cum să le mănânci: Amestecă câteva linguriţe de seminţe de in în supe, cereale, piureuri sau iaurt. Seminţele de in pot înlocui o parte din făină la produsele de patiserie sau pot fi adăugate la sosuri, salate sau tocăniţe.

3. Seminţe de susan

Seminţele de susan nu sunt bune doar la chiflele de hamburgeri. Foarte populare în bucătăria asiatică, seminţele de susan dau mâncării “un gust delicat de alune”. De asemenea sunt folosite pentru a face pastă de susan sau tahini, un produs specific bucătăriei arăbeşti, şi cel mai adesea este consumată întinsă pe pâine.

Înlocuieşte foarte bine untul, margarina sau untul de arahide. Aceste seminţe energetice au un conţinut important de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina B şi de fibre. Datorită antioxidanţilor săi se pare că uleiul de susan poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi îmbunătăţeşte sănătatea cerebrală.

Cum să le mănânci: Adaugă seminţele la salate şi legume sotate, la peşte şi pui, sau presară-le pe pâine şi peste legumele înăbuşite. De asemenea, poţi încerca să foloseşti tahini în locul maionezei.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mariana spune

    Am luat aparat de facut paine in casa, in reteta folosesc aceste seminte, suntem foarte multumiti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata