SUA marchează 11 ani de la atentatele din 2001, într-o atmosferă de relativă sobrietate

Americanii marchează, marţi, împlinirea a 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, într-o atmosferă de relativă sobritate, notează AFP.

Principala ceremonie este prevăzută la Ground Zero, locul în care se ridicau, la New York, turnurile gemene ale World Trade Center. Ca în fiecare an de la această dramă, acolo vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania.

Tot ca în fiecare an, câteva minute de reculegere vor marca momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center şi când acestea s-au prăbuşit.

Totuşi, în acest an, nici primarul New York-ului, Michael Bloomberg, nici altă personalitate politică de prim plan nu vor lua cuvântul, cum s-a întâmplat în 2011, la împlinirea a zece ani de la catastrofă.

Preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, vor păstra un moment de reculegere în afara Casei Albe, după care vor vizita memorialul Pentagonului. Vicepreşedintele Joe Biden va merge, la rândul său, la Shanksville, în Pennsylvania, locul unde s-a prăbuşit avionul ce efectua cursa 93 a United Airlines şi ai cărui pasageri rezistaseră piraţilor aerului.

Luni, la Shanksville, ministrul american al apărării, Leon Panetta, a cerut să nu fie uitate sacrificiile făcute de soldaţii americani ‘care au luptat şi au murit pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete’.

Fapt notabil, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale nu se va opri, marţi, comentează AFP. Fostul preşedinte Bill Clinton, al cărui discurs la Convenţia democrată în favoarea lui Barack Obama a marcat spiritele, va fi la Miami, în Florida, pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu, care se va înfrunta la 6 noiembrie cu republicanul Mitt Romney.

Pentru numeroşi americani, ceremoniile care au marcat împlinirea a zece ani de la atentate, în 2011, care au fost extrem de mediatizate, au constituit punctul culminant al comemorărilor.

De altfel, moartea lui Ossama ben Laden, ucis de un comando american în mai 2011 la decizia lui Barack Obama, a contribuit la marcarea unei rupturi în raport cu deceniul precedent.

La New-York, un zgârie-nori care va atinge înălţimea de 541 de metri, 1.776 picioare, număr simbolic al anului proclamării independenţei ţării, este în faza de definitivare. El va fi cea mai înaltă clădire din New York şi din SUA, cum erau şi turnurile gemene, potrivit sursei citate.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.