Manuel Valls: Franţa va continua expulzările romilor şi demersurile de integrare socială a lor

Ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls, a declarat joi, la Câmpia Turzii, că ţara sa va continua acţiunile de expulzare a romilor, dar că se va implica şi în proiecte de integrare socială a acestora.

„Amândouă vor fi continuate, respectând regulile europene şi franceze. Majoritatea romilor care sunt în Franţa trebuie să revină în ţările de origine”, a subliniat Manuel Valls.

Ministrul francez de Interne, însoţit de ministrul delegat francez pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, a vizitat joi Şcoala „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, unde se derulează un proiect de reinserţie şcolară a copiiilor romi, finanţat de Roma Education Fund.

Citeste si:  Culegerea datelor din teren pentru recensământul agricol începe joi, la nivel naţional

„Problema romilor din Franţa este una complexă şi care nu poate fi rezolvată în câteva luni. Această problemă este cunoscută de mai multe decenii şi pentru rezolvarea ei nu discursurile contează şi nici acuzaţiile. Noi nu-i stigmatizăm nici pe romi şi nici România. Franţa are o politică de evacuare a taberelor ilegale, de conducere la frontieră, de luptă împotriva crimei organizate şi, în acelaşi timp, face eforturi de integrare în Franţa. Dar suntem conştienţi de faptul că eforturile trebuie făcute mai întâi de toate aici, în România, şi acesta este mesajul autorităţilor române. Se va ajunge la reuşită prin multiplicarea proiectelor de acest fel”, a spus Manuel Valls, cu referire la proiectul de la Câmpia Turzii.

Citeste si:  Cristian David subliniază importanţa unei colaborări pentru a maximiza procesul de integrare a cetăţenilor români în Germania

El a afirmat că Franţa va sprijini financiar proiecte derulate în România pentru integrarea socială a romilor, menţionând că ar fi vorba de 10.000 de euro alocaţi proiectului de la Câmpia Turzii şi un total de 260.000 de euro alocaţi pe parcursul a doi ani în alte cinci proiecte care vor fi derulate în alte localităţi din ţară.

Bernard Cazeneuve a spus că problema integrării romilor nu este una care vizează doar cooperarea franco-română.

„Integrarea romilor vizează mobilizarea tuturor actorilor implicaţi, colectivităţile teritoriale, care prin politica descentralizată pot să colaboreze cu autorităţile române, cu guvernul român, care se implică şi îşi asumă nişte responsabilităţi, guvernul francez, despre care domnul ministru de Interne spunea cât de implicat este la nivelul Franţei, dar mai mult decât toate Uniunea Europeană”, a afirmat Bernard Cazeneuve.

Citeste si:  Vosganian: BNR ar putea să mai reducă dobânda dacă inflaţia se duce în intervalul 2-3%

Cei doi miniştri francezi, însoţiţi de ambasadorul Franţei în ţara noastră, Philippe Gustin, şi de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, au vizitat, pe lângă Şcoala „Pavel Dan” şi un cartier din Câmpia Turzii locuit de romi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata