EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Băsescu anunţă că va discuta cu Rompuy, Barroso şi Reding despre MCV şi Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va efectua vineri o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, cu care va discuta, printre altele, problema Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie şi cea legată de Schengen.

„Vizita de lucru o fac la solicitarea mea, pentru că am considerat necesar să discut câteva din problemele de actualitate pentru România, dar şi de la nivelul UE. Este categoric în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE şi în acelaşi timp sunt procese particulare de interes pentru România pe care doresc să le discut cu cei trei înalţi demnitari ai UE”, a spus Băsescu, joi, într-o conferinţă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a punctat că printre subiectele care ţin de interesele interne ale României, va aborda cu cei trei demnitari MCV şi aderarea la Schengen.

„În ceea ce priveşte interesele particulare, să spunem, ale României, un subiect va fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare. După cum ştiţi, după evenimentele din 3-6 iulie, Comisia Europeană a decis să solicite României să solicite pentru România un raport suplimentar care vizează în mod deosebit statul de drept, raport care trebuie finalizat până în luna decembrie.

Este, pentru mine, şi pentru România, de interes major să vedem exact abordările pe care le are Comisia Europeană, în mod deosebit comisarul Viviane Reding şi preşedintele Comisiei Europene cu privire la acest raport special. În orice caz, raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversările de după terminarea referendumului, mesajul meu va fi unul precis, dincolo de alte discuţii colaterale, şi anume, acela că instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară”, a completat Băsescu.

Cât priveşte subiectul Schengen, poziţia României rămâne neschimbată şi anume că nu trebuie să existe alte condiţionalităţi, precum raportul MCV.

„Accesul în Schengen este o chestiune tehnică, aşa cum ea este definită de Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană şi nu poate fi conexat cu alte condiţionalităţi, inclusiv cu MCV-ul”, a completat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, un alt subiect de interes particular pentru România este legat de finanţarea proiectului de cercetare ELI.

„Extreme Light Infrastructure este un proiect derulat de Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, iar România a făcut, de destul de multă vreme, aplicaţie pentru finanţarea acestui proiect din bani europeni, fiind un proiect de cercetare de înalt nivel. Pentru noi, este de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect”, a mai punctat preşedintele Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata