EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Senatorii au adoptat proiectul privind introducerea bacalaureatului profesional

Senatorii au adoptat luni, 17 septembrie,cu 73 de voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat care dă posibilitatea absolvenţilor de liceu să aleagă între bacalaureatul naţional şi cel profesional.

Astfel, cei care vor promova bacalaureatul profesional vor avea acces numai pe piaţa muncii, nu şi în învăţământul superior, iar cei care vor trece de bacalaureatul naţional vor putea să se înscrie pentru a urma cursurile unei facultăţi.

Bacalaureatul de tip profesional va putea fi susţinut începând din anul şcolar 2012 – 2013, la el putându-se înscrie şi absolvenţii de licee teoretice.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, preciza, în cursul săptămânii trecute, că prin adoptarea proiectului de lege care prevede introducerea bacalaureatului profesional nu se va schimba conţinutul programei şcolare pe care au parcurs-o elevii în timpul liceului şi nici modul de susţinere a examenului de bacalaureat naţional.

„Amendamentele pe care comisia le-a acceptat pentru Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care gestionează examenul de bacalaureat nu schimbă bacalaureatul aşa cum a fost el susţinut în ultimii trei ani. Bacalaureatul s-a susţinut pe probele care se vor susţine şi în acest an şcolar 2012-2013.

Adaugă în plus diploma de bacalaureat şi examenul de bacalaureat profesional pentru cei care se reorientează spre piaţa muncii. Am făcut acest lucru pentru că, de regulă, angajatorii, în momentul în care tânărul care nu a promovat examenul de bacalaureat vine să se angajeze, îi reproşează că nu a luat nici diploma de bacalaureat. Această diplomă pentru cei care merg spre piaţa muncii le conferă într-un fel o finalitate liceului şi le atestă competenţele”, explica ministrul, în cadrul dezbaterilor asupra proiectului de lege care au avut loc săptămâna trecută.

Bacalaureatul profesional va consta în susţinerea probelor de competenţă care vor fi comune şi la bacalaureatul naţional şi apoi a unui proiect sau probă practică şi lucrarea scrisă la disciplina Educaţie antreprenorială.

Probele din examenul de bacalaureat profesional cronologic vor fi „aşezate” în calendarul examenului înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional, astfel încât cei care vor să poată susţine în continuare şi pe cel naţional.

Senatul este camera legislativă decizională.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata