EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(+0.09%)
GBP
5,73 RON
(-0.03%)
CHF
4,52 RON
(-0.01%)
BGN
2,45 RON
(-0.31%)
BYN
2,01 RON
(+0.09%)
CAD
3,34 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,93 RON
(-0.12%)
JPY
0,04 RON
(-0.03%)
CZK
0,19 RON
(-0.11%)
INR
0,06 RON
(+0.04%)

 

Dala Lama scrie pe Facebook: “Religia nu mai este adecvată timpurilor moderne”

– Luni, 17 septembrie 2012, Dalai Lama le-a transmis celor patru milioane de prieteni din contul său de Facebook un mesaj cu înţeles profund, prin care şi-a exprimat convingerea că “religia nu mai este adecvată timpurilor actuale”

“Toate religiile principale ale lumii, cu accentul lor pe dragoste, compasiune, răbdare, toleranţă şi iertare, pot şi chiar promovează valori interne. Însă, realitatea lumii de azi este că etica fundamentală în religie nu mai este adecvată. Din acest motiv sunt convins tot mai mult că a venit momentul în care trebuie să găsim o cale de a ne gândi la spiritualitate şi etică dincolo de religie”, spune mesajul de pe Facebook, citat de Huffingtonpost.com.

Liderul religios tibetan a citat dintr-o carte publicată anul trecut, intitulată “Dincolo de religie: Etica pentru o lume nouă”, în care el susţine că religia în sine nu mai poate furniza o soluţie satisfăcătoare pentru bolnavii lumii.

“Orice răspuns care se bazează pe religie la problema neglijării valorilor noastre interioare nu poate fi niciodată universal, aşa că va fi inadecvat. Ceea ce avem nevoie astăzi este o abordare a eticii care nu face nici o referire la religie şi care poate fi acceptată în mod egal şi de cei care cred şi de cei fără credinţă: o etică seculară”, scrie Dalai Lama.

Într-o relatare a mesajului lui Dalai Lama, Los Angeles Times scrie că în nici un caz călugărul budist, în vârstă de 77 de ani, „nu a denunţat credinţa, ci mai degrabă a subliniat nevoia unui etos universal comun care să aibă rădăcina în compasiune şi care să fie relevant pentru epoca modernă în care trăim”.

O metaforă pe care Dalai Lama o foloseşte spune cam aşa:

“Diferenţa între etică şi religie este ca diferenţa între ceai şi apă. Etica fără conţinut religios este apă, o necesitate critică pentru sănătate şi supravieţuire. Etica bazată pe religie este ceai, un amestec nutritiv şi aromat între apă, frunze de ceai, condimente, zahăr şi, în Tibet, puţină sare.

Însă indiferent cum este pregătit ceaiul, principalul ingredient este apa. Deşi putem trăi fără ceai, nu putem trăi fără apă. La fel ca în cazul acesta, cu toţii ne naştem fără religie, dar nu ne naştem fără nevoia de compasiune”, încheie Dalai Lama.

Dalai Lama, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1989, este de mult timp un susţinător al compasiunii, toleranţei religioase şi a nevoii de a reuni ştiinţa şi spiritualitatea în faţa suferinţei moderne.

În cartea sa din 2005, “Universul într-un singur atom: Convergenţa dintre Ştiinţă şi Spiritualitate”, acesta scrie:

“Marele beneficiu al ştiinţei este acela că poate contribui incredibil de mult la atenuarea suferinţei la nivel fizic, dar, numai prin cultivarea calităţilor inimii şi prin transformarea atitudinilor noastre putem începe să abordăm şi să depăşim suferinţa mentală… Avem nevoie de ambele aspecte în viaţa noastră, din moment ce alinarea suferinţei trebuie să aibă loc atât la nivel fizic, cât şi la nivel psihologic.

Anul acesta, Dalai Lama a primit premiul Templeton pentru dedicaţia sa pentru ştiinţă (în special pentru neuroştiinţă) şi pentru aplicarea pozitivităţii sale în lume (atât fizic cât şi spiritual).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata