Fumatul pasiv, supus votului în Elveţia

Elveţienii se vor pronunţa duminică prin vot asupra interzicerii totale a fumatului la locurile de muncă închise, precum restaurantele, şi în locurile publice, precum spitalele, relatează AFP.

‘Duminică, 23 septembrie, elveţienii vor vota pentru uniformizarea în Elveţia a ceea ce este deja valabil în 8 cantoane, o protecţie totală faţă de fumatul pasiv în mediile închise’, a explicat unul dintre membrii comisiei de iniţiativă, Jean-Charles Rielle, medic şi fost parlamentar.

În prezent, opt cantoane elveţiene se bucură de o protecţie totală faţă de fumatul pasiv, aşa cum este cazul Genevei, iar 11 cantoane aplică o lege federală din 2010 care prevede că fumatul este permis în barurile, cafenelele şi restaurantele de cel puţin 80 de metri pătraţi şi în instituţiile echipate cu fumoare şi personal de serviciu.

Citeste si:  Judecătorul Horaţius Dumbravă doreşte reluarea dialogului între CSM şi ministrul Justiţiei

Deloc surprinzător, principalele argumente invocate ale iniţiativei sunt cele legate de sănătate: lucratul timp de opt ore în fum de ţigară echivalează cu fumatul a 15 până la 38 de ţigări. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul ucide în fiecare an peste 600.000 de nefumători expuşi involuntar la fum, pe plan mondial.

‘În cantoanele unde aceste legi sunt deja aplicate, s-a observat în timp foarte scurt, în special în două cantoane (Grisons şi Tessin), o scădere rapidă de 20% a numărului de spitalizări din motive cardio-vasculare, infarct şi alte probleme de acest tip, iar la Geneva, o scădere de 19% a spitalizărilor pentru boli respiratorii’, subliniază dr Rielle.

Citeste si:  Nivelul de trai al Elveţiei clasat pe locul 3 în Europa, de 4 ori mai mare decât al României

În ciuda acestor puternice argumente, rezultatele unui sondaj publicat la 12 septembrie arată că 52% din cei intervievaţi se opun iniţiativei, 41% se declară în favoarea sa, iar 7% sunt indecişi.

Federaţia întreprinderilor elveţiene respinge iniţiativa, apreciind că, potrivit proiectului legislativ, fumatul ar putea fi interzis chiar şi în camerele de hotel, ‘ceea ce este exagerat’.

Fumătorii înveteraţi au găsit deja o soluţie. La Geneva, Basel şi Zurich, barurile se transformă în asociaţii ai căror membri sunt liberi să fumeze. Este şi cazul cercului Speakeasy din Geneva, înfiinţat în aprilie 2012. Fiecare membru plăteşte o cotizaţie anuală de 450 de franci elveţieni (375 de euro) şi obţine astfel ‘dreptul de a fuma în local’.A

Citeste si:  Banca Naţională este de acord cu reducerea contribuţiilor sociale cu 3%
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close