EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

10 lecţii de viaţă valoroase

Te opreşti vreodată să îţi asculţi propriile gânduri şi sentimente, pentru a-ţi observa comportamentul, pentru a-ţi analiza propria persoană şi viaţa în sine? Te întrebi vreodată de ce faci anumite lucruri? Te opreşti vreodată şi pur şi simplu priveşti lumea? Majoritatea dintre noi ducem o viaţă pe pilot automat, şi foarte rar, sau niciodată, ne oprim şi analizăm modul în care ne trăim viaţa şi de ce trăim aşa.

Există multe lecţii pe care trebuie să le învăţăm de la viaţă şi astăzi o să descoperi zece dintre ele, scrie Luminita Daniela Saviuc pe Huffingtonpost.com.

1. Schimbarea este singura constantă în viaţă

Ce înseamnă asta? Înseamnă că indiferent de cât de mult încerci să eviţi schimbarea, îţi va fi imposibil să reuşeşti, din moment ce schimbarea este singura constantă în viaţă.

Shunryu Suzuki spunea:”Dacă nu acceptăm faptul că totul se schimbă, nu o să găsim niciodată liniştea perfectă. Dar, din păcate, deşi acest lucru este adevărat, este greu pentru noi să îl acceptăm. Din cauză că nu putem accepta adevărul efemerităţii, suferim.”

2. Nimic nu durează pentru totdeauna

Niciodată, nimic nu durează pentru totdeauna, şi de aceea trebuie să înveţi să te detaşezi de lucruri, locuri şi oameni din viaţa ta şi, atunci când va veni momentul să îţi iei la revedere, să îi poţi lăsa să plece şi să o faci cu demnitate.

“Nimic nu durează pentru totdeauna, aşa că trăieşte clipa, asumă-ţi riscuri şi nu regreta niciodată nimic, pentru că la un moment dat aşa ţi-ai dorit să fie”.

3. Îi judeci pe ceilalţi pentru lucrurile pe care nu le accepţi la tine

Trăsăturile care îţi displac la alţii sunt trăsăturile care nu îţi plac la tine. Acest aspect este un lucru la care majoritatea persoanelor se enervează atunci îl aud, în special când ai o părere foarte bună despre propria persoană şi ştii în mod sigur că tu eşti perfect şi ceilalţi nu.

Carl Gustav Jung spunea: “Orice ne irită la ceilalţi poate să ne ajute să ne înţelegem mai bine pe noi înşine”.

4. Nu poţi forţa iubirea

Dragostea apare pentru că vrea să apară, nu pentru că vrei tu să apară. Familia ta, prietenii, colegii, iubiţii, toţi te iubesc pentru că au ales să te iubească, nu pentru că vrei tu să te iubească. Dragostea trebuie simţită şi trăită, nu trebuie impusă nimănui.

Richelle Mead scria: “Am realizat că nu poţi forţa dragostea. Este sau nu este. Dacă nu este, trebuie să fii capabil să recunoşti acest lucru. Dacă este acolo, atunci trebuie să faci tot ce îţi stă în putinţă pentru a-i proteja pe cei dragi.”

5. Cum te tratează oamenii este karma lor, cum reacţionezi – este a ta

Atunci când eşti fericit şi mulţumit cu viaţa ta te comporţi frumos, blând şi iubitor cu cei din jurul tău. Aşa cum te simţi în interior se vede şi la exterior, şi indiferent cât de răutăcioşi ar putea fi unii oameni, tu o să rămâi extrem de calm şi liniştit, răspunzând printr-un comportament drăgăstos, pentru că asta eşti tu.

Wayne Dyer spunea: “Atunci când storci o portocoală obţii suc de portocale, deoarece asta este înăuntru. Atunci când tu eşti stors, va ieşi la iveală ceea ce este în interior”.

6.  Lucrul faţă de care opui rezistenţă, persistă

Cu cât te opui mai mult faţă de anumite lucruri, circumstanţe ale vieţii, evenimente, oameni, idei etc, cu atât contribui mai mult la creşterea şi persistenţa acestora în viaţa ta de zi cu zi. Învaţă cum să îţi schimbi concentrarea de la ceea ce respingi spre ceea ce îţi doreşti, pentru a atrage acest aspect în viaţa ta de zi cu zi şi pentru a observa cum viaţa ta se transformă.

Lao Tzu: “Dacă laşi lucrurile să fie, totul va fi cum trebuie. Lumea este câştigată de cei care lasă lucrurile să se întâmple.”

7. Gândurile tale crează realitatea

Eşti unde eşti acum din cauza gândurilor pe care le-ai gândit, iar viaţa ta arată aşa din cauza gândurilor pe care le-ai avut în minte permanent. Dacă gândurile care îţi trec prin minte sunt pure, pozitive, înălţătoare, atunci vei crea convingeri pozitive şi înălţătoare despre propria persoană şi despre viaţă, iar acţiunile tale vor fi o reflexie a acestor gânduri şi convingeri.

“Ai grijă la ce gândeşti, deoarece gândurile tale pot deveni cuvinte. Ai grijă la cuvinte, deoarece acestea pot deveni acţiuni. Ai grijă la acţiunile tale, deoarece acestea se pot transforma în obiceiuri. Ai grijă la obiceiurile tale, deoarece îţi pot forma caracterul. Ai grijă la caracterul tău, deoarece acesta poate deveni destinul tău”.

8. Vine un moment în viaţă când trebuie să renunţi

Atunci când vine momentul în care trebuie să renunţi la anumite lucruri, idei, oameni, nu te împotrivi. Dă-ţi posibilitatea să experimentezi viaţa, oferă-ţi oportunitatea să creşti, să înveţi şi să evoluezi, acordă-ţi şansă să fii fericit.

Karl Marx, compozitor, spunea: “Vine un moment în viaţă când trebuie să renunţi la toată drama fără sens şi la oamenii care au creat-o şi să aduni oameni în jurul tău care te fac să râzi atât de tare încât uiţi ceea ce e rău şi te concentrezi doar la ceea ce e bine. Până la urmă, viaţa este prea scurtă pentru a fi altfel decât fericit.”

9. O să regreţi mai mult lucrurile pe care nu le faci decât cele pe care le faci

Oricând îţi doreşti să faci ceva, dar îţi este prea teamă să faci, trebuie să îţi aminteşti de un studiu recent realizat pe persoanele mai în vârstă. Acest studiu a arătat cum, la bătrâneţe, majoritatea persoanelor regretă multe lucruri pe care nu au avut curajul să le facă, spre deosebire de lucrurile pe care le-au făcut.

Mark Twain scria: “Peste douăzeci de ani o să fii mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut decât de cele pe care le-ai făcut. Aşa că mergi în larg. Prinde vântul în pupă. Explorează. Visează. Descoperă”.

10. Nu poţi controla comportamentul altor persoane, doar ai impresia că poţi

Este amuzant cum ţi se pare că ai mai multe drepturi de a controla viaţa unei persoane cu cât eşti mai apropiat de ea, fără a realiza că singurul lucru pe care îl poţi controla este atitudinea ta faţă de aceasta. Atât.

Wayne W. Dyer: “Nu subestima niciodată puterea pe care o ai de a te schimba; nu supraestima niciodată puterea ta de a-i schimba pe ceilalţi.”

Citește și
1 Comentariu
  1. Batranul Dan spune

    10 PILDE DEMNE DE URMAT. VA MULTUMESC.Tare bine ar fi ,ca oamenii „SA-SI FACA TIMP” sa citeasca ,sa simta ,sa invete si sa aplice aceste pilde sau LECTII DE VIATA.Este prima data cand comentez, si doresc sa va FELICIT pentru articole.Pace si bucurie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata