Ce pot învăţa muncitorii umani de la furnici

Ştim deja că furnicile sunt muncitori harnici, însă o nouă cercetare arată că faptul că munca în echipă este cheia succesului acestor insecte, relatează Livescience.com.

Lecţia pentru oameni: Munca în echipă poate reprezenta cheia abordării unor decizii mai bune.

Acest lucru este ceea ce fac furnicile. Pentru a dovedi acest lucru, cercetătorii au analizat modul în care îşi aleg locul cuibului furnicile în mod individual şi în grup. Furnicile au fost forţate să îşi aleagă o casă atât într-un loc cu două cuiburi, cât şi într-un loc cu opt cuiburi. În cadrul fiecărui experiment, 50% din locaţii aveau defecte şi nu erau potrivite pentru o colonie de furnici.

Citeste si:  Rusia: Rubla se depreciază semnificativ după ce Banca Centrală a redus neaşteptat rata dobânzii

Cercetătorii au descoperit că furnicile singure au luat decizii mai proaste în ceea ce priveşte alegerea unuia dintre cele opt cuiburi, faţă de cazul în care aveau doar două opţiuni. Totuşi, grupul de furnici a luat decizii mult mai bune indiferent de dimensiunea locaţiei.

Stephen Pratt, profesor asociat la ASU, care a condus cercetarea împreună cu Takao Sasaki, spune că motivul pentru care oamenii sunt interesaţi de acest lucru este că “noi, oamenii, putem deveni supraîncărcaţi cu informaţii, iar acest lucru poate fi dăunător atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru eficienţa luării anumitor decizii”.

Citeste si:  Comisarul Laszlo Andor: Plăţile pe POSDRU ar putea reveni la normal în februarie

“Există un sentiment că suntem din ce în ce mai copleşiţi de informaţii”, spune Pratt pe bună-dreptate.

Oamenii de ştiinţă sugerează că furnicile au luat decizii mult mai bune individual atunci când au avut mai puţine opţiuni de unde să aleagă, deoarece nu erau copleşite de informaţii. În general, cercetătorii sugerează faptul că grupurile au putut lua decizii mai bune, deoarece fiecare membru este responsabil pentru o anumită parte a procesului de luare a deciziilor.

“Prin împărtăşirea poverii de a lua decizii, coloniile evită greşelile pe care un individ solitar le-ar face atunci când este copleşit de prea multe informaţii. Ceea ce este incredibil la aceste furnici este că putem vedea exact cum fac acest lucru, şi anume, asigurându-se că nicio furnică nu trebuie să proceseze mai multe informaţii decât este capabilă”, adaugă Pratt.

Citeste si:  Proprietăţile secrete ale apei: încă un mister!

“Ceea ce ne dorim este o înţelegere şi o analiză mai completă a modului în care funcţionează această societate, asemănătoare unui creier distribuit”, concluzionează Pratt.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close