EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Cei mai slabi bancheri centrali

Pe măsură ce economia globală continuă să încetinească, influenţa băncilor centrale şi politicile lor au devenit un punct principal de concentrare pentru investitorii care caută semne de îmbunătăţire şi de creştere economică.

Indiferent dacă vizează sau nu schimbări clare ale politicilor monetare, fiecare mişcare făcută de bancherii centrali din economiile majore ale lumii este atent urmărită. În timp ce unii au succes în combaterea problemelor economice şi evitarea dezastrelor, există alţii care ar fi putut face lucrurile puţin mai diferit.

Având acest aspect în minte, Cnbc.com împreună cu Global Finance a realizat un top al celor mai slabi bancheri centrali urmărind activitatea acestora în 50 de ţări cheie, şi care au primit cel mai slab rating pentru performanţa lor de anul trecut. Notarea începe de la “A” pentru o performanţă excelentă şi până la “F” pentru eşec în activitatea lor, iar aceasta se bazează pe eficienţa şefilor băncilor centrale în confruntarea problemelor precum inflaţie, încetinirea creştereii economice, stabilitatea monezii şi rata dobânzilor de management.

Anul acesta, nici un bancher central din America de Nord sau din Europa de Vest nu a ajuns în această listă, în timp ce alţii ar putea să vă surprindă.

Aşadar, care sunt cei mai slabi bancheri centrali din lume?

1. Gill Marcus

Ţara: Africa de Sud

Nota: C


Guvernatorul Rezervei Bancare Sud-Africane, Gill Marcus, şi-a păstrat nota C pe care a primit-o în 2011 pentru administrarea politicii monetare în cadrul celei mai mari economii africane.

Confruntându-se cu una din cele mai mari rate de şomaj din lume, de aproximativ 25%, Marcus a redus previziunile creşterii economice pentru 2012 la 2,7% de la 3%. Marcus a declarat că provocările naţionale cu care are de-a face economia, precum un şomaj ridicat, constrângerile infrastructurii şi o aprovizionare cu electricitate slabă, care au fost în mare parte amplificate de recesiunea globală, au fost “descurajatoare”.

Banca centrală a acţionat în iulie, reducând rata dobânzii de referinţă din Africa de Sud la un nou record de 5%, după ce a menţinut ratele neschimbate timp de 20 de luni. Totuşi, Marcus a avertizat că doar relaxarea monetară  nu va rezolva problemele ţării, iar tăierea ratei nu a semnalizat neapărat începutul unui ciclu de relaxare, deoarece opţiunile politicii rămân “constrânse”. Însă, FMI a spus luna trecută că politica monetară a Africii de Sud ar trebui să rămână “acomodativă”, având în vedere opţiunile fiscale limitate, cu o datorie guvernamentală ridicată şi un deficit al bugetului.

 

2. Riad Salameh

Ţara: Liban

Nota: C

 

Guvernatorul băncii centrale libaneze, Riad Salameh, este singurul oficial din Orientul Mijlociu care se află în lista celor mai slabi bancheri centrali.

Salameh a obţinut calificativul C (după ce în 2011 avea o notă de A), în urma acuzaţiilor făcute de autorităţile americane potrivit cărora sistemul bancar libanez nu a reuşit să împiedice spălarea de bani şi terorismul finanţat de gruparea Hezbollah. Salameh a fost guvernatorul Băncii Centrale din Liban de 19 ani şi a fost lăudat în trecut pentru menţinerea cursului de schimb valutar a lirei libaneze într-un echilibru constant cu dolarul în timpul crizelor, cum ar fi războiul Hezbollah cu Israelul din 2006.

Însă, rebeliunea de 17 luni din Siria împotriva preşedintelui Bashar Al-Assad nu a avut un efect pozitiv pentru economia libaneză, deoarece industria de export a pierdut peste 150 de milioane de dolari, din cauza turbulenţelor. În iulie, Salameh a spus că profitabilitatea băncilor libaneze va scădea cu aproximativ 3% anul acesta faţă de 2011, din cauza unei expuneri generale de 4,9 miliarde de dolari pentru cele şapte bănci care operează în Siria.

3. Teklewold Atnafu

Ţara: Etiopia

Nota: C

Teklewold Atnafu, guvernatorul Băncii Naţionale din Etiopia a primit nota C şi a ajuns pentru prima dată în clasamentul bancherilor.

Creşterea preţului petrolului şi recoltele slabe au dublat rata inflaţiei în mai multe ţări africane în ultimul an, iar rata anuală a Etiopiei a rămas la un nivel ridicat de 20%, în luna iulie a acestui an. Creşterea economică rapidă ce a avut loc în Etiopia în ultimii ani (PIB a crescut cu peste 10% în 2011) a dus la creşterea preţurilor de consum în ţară.

În ciuda avertizărilor FMI potrivit cărora creşterea monetară excesivă a fost principala cauză pentru care inflaţia a crescut în Etiopia, banca centrală a continuat să relaxeze politica prin creşterea cantităţii de numerar pe care băncile o au disponibilă pentru împrumuturi. Totuşi, în iunie, FMI, a crescut rata previziunii creşterii economice la 7%, de la 5,5%.

4. Mohammed Laksaci

Ţara: Algeria
Nota: C

Guvernatorul Băncii Algeriei, Mohammed Laksaci, este unul din cei trei bancheri centrali africani din această listă.

Laksaci este guvernatorul băncii centrale din Algeria încă din 2001. În ultimul an, aceasta a trebuit să facă faţă unor provocări economice precum o scădere a monedei locale, dinarul algerian a scăzut cu 11%  faţă de dolar între 30 aprilie şi sfârşitul lunii iulie. De asemenea, inflaţia în Algeria a crescut, având o rată anuală de 7,5% în luna iulie, în timp ce costurile legumelor a crescut cu peste 18%.

Anul trecut, FMI a spus că cel mai mare risc pentru economia Algeriei este scăderea preţurilor petroliere, din moment ce ţara este unul din principalii furnizori de gaz natural ai Uniunii Europene. FMI a recomandat ca politica monetară să fie îndreptată înspre controlul asupra lichidităţilor în exces, însă guvernul algerian şi-a folosit rezervele de schimb valutar, estimate la 181,5 miliarde de dolari în 2011, pentru a-şi finanţa deficitul şi politica fiscală pe bază de creştere.

 5. Nguyen Van Binh

Ţara: Vietnam
Nota: C

Nguyen Van Binh a încercat din răsputeri să reducă rata inflaţiei la un procent de o singură cifră, de la 23% în august 2011, şi a tăiat rata refinanţării cu 500 de puncte de bază începând cu luna martie la 10%. Guvernatorul trebuie acum să restaureze încrederea investitorilor în sectorul bancar al ţării după ce un gigant bancar Nguyen Duc Kien, un acţionar la unele dintre cele mai mari bănci ale ţării, a fost arestat sub acuzaţia de executare de afaceri ilegale, în timp ce directorul executiv al Băncii Comerciale Asia Ly Xuan Hai, a fost arestat pentru corupţie în august.

Banca centrală a pompat săptămâna trecută peste un miliard de dolari în sistemul financiar prin intermediul pieţei de tranzacţii, cu Binh spunând că sectorul bancar va suporta Banca Comercială Asia pentru a-şi îndeplini obligaţiile de restituire a depozitelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata