EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Cei mai slabi bancheri centrali

6. Kim Choongsoo

Ţara: Coreea de Sud
Nota: C 

Banca centrală sud-coreeană şi-a câştigat o reputaţie proastă deoarece a pus pe picior greşit în mod repetat pieţele mondiale şi pentru că “răspunde” la interesele politice în loc să ia o decizie în baza performanţei economice.

În iulie, banca centrală a şocat pieţele după ce a redus rata dobânzii de referinţă pentru prima dată în mai mult de trei ani de zile la 3% în funcţie de preocupările încetinirii globale, însă a atras critici pentru “inconsistenţă”.

7. Duvvuri Subbarao

Ţara: India
Nota: C

După ce a redus rata inflaţiei a Indiei la 10%, banca centrală a lăsat ratele dobânzilor neschimbate după o scădere drastică de 50 de puncte de bază în aprilie, chiar dacă condiţiile economice se deteriorează. Banca centrală şi-a redus previziunea privind creşterea generală pentru anul fiscal care se termină în martie de la 7,3% la 6,5%.

Eforturile băncii centrale de a stabiliza rupia volatilă, care a atins un nivel inferior record în mai şi iunie, au fost descrise ca fiind “uşoare” şi ineficiente.

8. Atiur Rahman

Ţara: Bangladesh
Nota: C 

Atiur Rahman, care a fost guvernatorul băncii centrale din Bangladesh începând cu anul 2009, a crescut ratele dobânzilor pentru a cincea oară în ianuarie din martie 2011 şi a înăsprit şi mai mult creşterea creditelor pentru a reduce rata inflaţiei din ţară, însă rata anuală a inflaţiei se află în continuare la un nivel de 10,62% în anul fiscal care s-a încheiat în iunie, în comparaţie cu 8,8% în anul precedent. Creşterea preţurilor sunt o problemă majoră pentru o ţără în care mai mult de o treime din populaţie trăieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi. Chiar şi în aceste condiţii guvernul a crescut taxele la petrol şi electricitate pentru a finanţa proiectul de lege de subvenţie uriaşă pentru generarea de electricitate.

Moneda locală, taka, a fost a doua cea mai slabă valută din Asia anul trecut, după rupia indiană, pierzând 15% faţă de dolarul american.

9. Andras Simor

Ţara: Ungaria
Nota: C

Bancherul central din cadrul economiei slabe a Ungariei, care are cea mai mare datorie din Europa Centrală şi este în pragul recesiunii, a trebuit să facă faţă presiunii constante din partea guvernului pentru că menţine ratele dobânzilor prea mari. Banca centrală a menţinut ratele dobânzilor neschimbate pentru şapte luni consecutive, chiar şi în perioada în care o criză accelerată a zonei euro reprezenta un risc major pentru moneda locală, forintul, care a fost deja lovit de încrederea şubredă a investitorilor.

10. Nadezhda Ermakova

Ţara: Belarus
Nota: C

În ultimul an, Ermakova a trebuit să facă faţă unei serii de provocări, inclusiv sancţiuni din partea SUA împotriva firmelor deţinute de stat în ţara ex-sovietică şi o inflaţie mare. Rata inflaţiei a depăşit 100% în 2011, după ce rubla a pierdut două-treimi din valoarea sa împotriva dolarului. Criza valutei, care a dus şi la o epuizare a aurului şi a rezervelor valutare, a forţat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor până la 45% pentru a obţine o aderenţă asupra preţurilor de consum.

11. Masaaki Shirakawa

Ţara: Japonia
Grade: C-

Bancherul central a celei de-a treia cea mai mare economie din lume, Masaaki Shirakawa de la Banca Japoniei (BOJ), este pe locul trei în clasamentul celor mai slabi oficiali din lume. Japonia este singura ţară cu o economie dezvoltată care apare în această listă.

Îngrijorarea privind creşterea yenului, care a lovit economia ce se bazează pe export a Japoniei, a reprezentat o provocare majoră pentru banca centrală în ultimul an. După ce a relaxat politica monetară în februarie şi aprilie, BOJ a menţinut rata esenţială a dobânzii de politică între zero şi 0,1%, în ciuda presiunilor din partea guvernului de a acţiona pentru a atinge scopul unei rate a inflaţiei de 1%.

12. Pedro Delgado

Ţara: Ecuador
Nota: D

Ecuadorul a adoptat ca monedă proprie dolarul în 2000 după o incapacitate de plată. În timp ce dolarul a adus stabilitate în economia exportatoare de petrol, o lipsă a unei monede locale a limitat instrumentele politicii monetare a băncii centrale de a lupta cu inflaţia. Preţurile de consum au crescut rapid la sfârşitul anului 2011 şi la începutul anului acesta ploi torenţiale au distrus recoltele, ceea ce a determinat şi o creştere a preţurilor alimentelor. Guvernul se aşteaptă ca rata inflaţiei anuale să atingă 5,14% în 2012.

Banca centrală munceşte să întărească sistemul de “dolarizare” a ţării prin stimularea lichidităţilor domestice pentru a sprijini sistemul financiar. Totuşi, economiştii rămân îngrijoraţi de reducerea preţului la petrol şi de faptul că o încetinire economică a Chinei va avea un impact major asupra economiei Ecuadorului. Ţara se bazează pe China ca sursă de finanţare în schimbul exportului de petrol încă de la incapacitatea de plată, care a scos Ecuadorul de pe piaţa de capital privat.

 13. Mercedes Marco del Pont

Ţara: Argentina
Nota: D

Una din principalele problemele ale băncii centrale din Argentina este creşterea uriaşă a preţurilor. Rata inflaţiei în Argentina este estimată la 25% pe an, cea mai ridicată din America Latină. Guvernul Fernandez a mers atât de departe încât amendează şi chiar dă în judecată economiştii care publică estimări ale inflaţiei, despre care se spune că dublează sau chiar triplează cifrele oficiale. Banca centrală continuă să imprime bani, o mare parte din ei ajungând să finanţeze guvernul şi deficitul fiscal.

Marco del Pont spune că inflaţia ar trebui combătută prin stimularea aprovizionării prin intermediul unei producţii şi a unor investiţii crescute, însă investitorii îşi pierd interesul în ţara latină.

 Cei mai buni bancheri centrali din lume

Nota: A

Şase bancheri centrali, Glenn Stevens din Australia, Mark Carney din Canada, Stanley Fischer din Israel, Zeti Akhtar Aziz din Malaezia, Amando Tetangco Jr. din Filipine şi Fai-Nan Pernf din Taiwan, au primit calificativul “A” pentru munca lor ca şi guvernatori centrali în ultimul an.

Aceştia au primit note foarte bune pentru succesul lor în zone precum controlul inflaţiei, creştere economică, stabilitate valutară şi managementul ratei dobânzii în ţările lor având în vedere că acesta a fost unul din cei mai grei ani din istorie.

Bancherii centrali au fost evaluaţi şi în funcţie de determinarea lor de a nu lăsa politica să intervină în acţiunile şi deciziile băncii centrale.

Doar doi din cei şase bancheri de pe lista cu cei mai buni guvernatori centrali din lume provin din ţări dezvoltate, în timp ce ceilalţi reprezintă economii emergente. Toţi bancherii din această listă de şase, provin din ţări care au înregistrat cel puţin 2% creştere a PIB-ului în 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata