EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Impas în negocierile dintre Marea Britanie şi Ecuador în cazul Assange

Marea Britanie şi Ecuadorul nu au reuşit să ajungă la un acord în cazul fondatorului Wikileaks, Julian Assange, în negocierile care au avut loc joi la New York, unde se desfăşoară Adunarea Generală a ONU, au anunţat responsabili din ambele ţări, citaţi de AFP.

‘Nu întrevedem o soluţie în viitorul apropiat’, a punctat ministrul ecuadorian de externe Ricardo Patiro, după întâlnirea cu omologul său britanic, William Hague. Acesta din urmă a afirmat într-un comunicat că ţara sa ‘este obligată să-l extrădeze pe Assange către Suedia‘ şi că dreptul britanic nu recunoaşte conceptul de ‘azil diplomatic’ folosit în America Latină.

‘Cei doi miniştri au convenit să rămână angajaţi în găsirea unei soluţii diplomatice în cazul Assange. Ei au în vedere o nouă întâlnire în timp util pentru a continua discuţiile’, se mai menţionează în comunicatul emis de Foreign Office. Anterior, şeful diplomaţiei ecuadoriene a declarat că ţara sa ar putea sesiza Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga dacă iniţiativele diplomatice pentru rezolvarea cazului Assange vor eşua.

Australianul Julian Assange s-a refugiat pe data de 19 iunie la ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea din Marea Britanie către Suedia, unde este inculpat pentru viol şi agresiuni sexuale.

El se teme că autorităţile de la Stockholm l-ar putea preda celor americane, deranjate de publicarea a mii de telegrame diplomatice confidenţiale pe Wikileaks. Assange a primit ‘azil diplomatic’ din partea Ecuadorului, dar nu poate să părăsească ambasada acestei ţări pentru că ar risca să fie arestat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata