Gimnastică: Nadia Comăneci – Noi avem mari probleme la creşterea masei de gimnaste

Legenda gimnasticii româneşti şi mondiale Nadia Comăneci a apreciat, la aniversarea unui an de la înfiinţarea Centrului sportiv-educaţional MiniMe, că rezultatele de la Londra sunt conforme cu potenţialul nostru din acest moment şi că marea problemă este sporirea masei de gimnaste.

 Gimnastica feminină a cucerit la Londra o medalie de aur (Sandra Izbaşa, sărituri), una de argint (Cătălina Ponor, sol) şi una de bronz pe echipe.

”Judecând la rece cu ceea ce am avut şi cu ce am prezentat la Londra, mai puteam lua două medalii, cea de la bârnă a Cătălinei Ponor şi cea de la sol a Sandrei Izbaşa. Dar mai mult de atât nu puteam să luăm. Am avut o evoluţie destul de slabă la paralele, am pierdut în jur de 2 puncte şi e greu să-ţi revii după aşa ceva”, a declarat Nadia.

Citeste si:  Oamenii de Neanderthal se bucurau de băi calde în peşterile în care trăiau

Multipla noastră campioană a apreciat că Ponor ar fi meritat să ia bronzul de la bârnă, la fel ca americanca Raisman. ”Când e vorba de medaliile de bronz, când trebuie să decizi între locul 3 şi 4, mă gândesc că ar fi bine ca 2 sportivi care au aceeaşi notă să primească ambii medalii de bronz. Dar asta trebuie cerut la CIO şi nu ştiu dacă vor fi de acord cu această situaţie”.

Nadia are alături de soţul ei Bart Conner o academie de gimnastică în Oklahoma şi nu este tentată să deschidă şi una în România, după ce a văzut cât s-a chinuit Ilie Năstase să obţină terenul necesar pentru academia lui de tenis.

Citeste si:  Schwarzenegger i-a arătat lui Medvedev cum să se antreneze la sala de forţă

”Cât i-a trebuit lui Ilie Năstase să-şi facă o academie, 20 de ani? Dacă încep eu să fac acest lucru, probabil că peste 20 de ani voi avea şi eu una. Ei stau mai mult în România, noi avem o academie în Oklahoma. Nu ştiu exact de unde să pornesc, dacă aş putea să ajut într-un fel sau altul la creşterea masei de gimnaste, care nu e problema academiei. Aici avem probleme, aici aş munci eu, la comunicarea cu părinţii şi copiii de a se implica în sport, cum era pe vremea Daciadei. Avem nevoie de o masă mare de selecţie care să practice sportul”.

Olimpiada de la Rio este încă departe, a opinat Nadia Comăneci, care a adăugat că fiecare competiţie mare trebuie luată rând pe rând. ”Nici nu ştiu câte fete avem în pregătire. Am înţeles de la Octavian Bellu că nu sunt foarte multe. La gimnastică te pregăteşti de la un an la altul. Cred că următorul obiectiv este Campionatul mondial de la anul, nu te poţi gândi de la Rio, pentru că echipa se poate schimba cu un an înainte de Olimpiadă.

Citeste si:  România la Jocurile Olimpice de vară din 1928

Pot vedea 10 fete acum, dar să nu ajungă niciuna la JO 2016, nu poţi garanta ce se va întâmpla în 4 ani. Avem încă speranţa că gimnastica ne va aduce medalii, dar suntem mereu în situaţii dificile, pentru că nu avem masa necesară de selecţie. Nu-ţi permiţi să se accidenteze cineva”.

Citește și
1 Comentariu
 1. Imamco spune

  Nadia Comaneci nu dezvaluie, din pacate, cauza pentru care gimnastica romaneasca a ajuns in aceasta situatie.
  Adevaratul motiv este:
  – lipsa de interes sau interesul tot mai scazut al antrenorilor din provincie pentru sporirea „masei de gimnaste” cum ii zice Nadia.
  Din ce cauze?
  1. Slaba salarizare a acestor antrenori! Nu discut aici motivele pentru care aceasta salarizare este jenanta!
  2. Lipsa de lacune existente in legislatia romaneasca referitoare la acordarea de stimulente acestor antrenori. Ba mai mult! Aceste lacune lasa loc de interpretari, interpretari care au favorizat si favorizeaza material antrenorii de la lot si a celor care reprezinta la virf gimnastica feminina
  romaneasca. Altfel spus unii profita de rezultatele muncii altora! Si acest lucru nu este normal! Este chiar suparator!
  Cine mai munceste doar pentru felicitari si de multe ori nici acestea nu sunt acordate!
  Antrenorii din provincie s-au saturat sa moara anonimi…
  Acestea sunt o parte din multiplele motive pentru care nu mai avem „masa de gimnaste”!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close