Iran: Agenţia Reuters, declarată vinovată de „propagandă împotriva regimului”

0

Agenţia Reuters a fost declarată, duminică, vinovată de ‘propagandă împotriva regimului’ iranian în urma unui reportaj video referitor la femei din Iran care practicau arte marţiale şi care a condus deja în luna martie la ‘suspendarea’ activităţilor agenţiei în această ţară, semnalează AFP, care citează mass-media iraniene.

Reuters a mai fost considerată vinovată de a fi ‘publicat false informaţii pentru a perturba opinia publică’, a semnalat agenţia oficială Irna, citând Parchetul General.

Decizia trebuie să fie confirmată de un judecător al Tribunalului din Teheran, care ar urma să determine în următoarele săptămâni pedeapsa impusă agenţiei, potrivit canalului iranian Press TV. Niciun calendar nu a fost comunicat.

Reuters, care poate formula apel împotriva condamnării, a refuzat orice comentariu.

Agenţia de presă era reprezentată de directoarea biroului său la Teheran, Parisa Hafezi, care nu are voie să călătorească în străinătate cât timp se examinează acest dosar.

La începutul lunii februarie a fost difuzat un reportaj Reuters despre femei care urmau un antrenament ‘ninja’ la Karaj, în apropiere de Teheran, sub titlul: ‘Mii de femei ninja se antrenează pentru a deveni asasinii Iranului’.

Reuters a modificat titlul după câteva zile în urma protestelor Teheranului, apoi şi-a cerut scuze. Autorităţile iraniene au retras însă acreditarea tuturor jurnaliştilor agenţiei la Teheran.

Directorul Departamentului pentru mass-media străine al Ministerului Culturii, Mohammad Javad Aghajari, a informat la 1 aprilie, potrivit EFE, în legătură cu închiderea biroului Reuters în Iran.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.