Muammar al-Gaddafi s-ar putea să fi fost ucis de un agent al serviciilor de informaţii franceze

0

Fostul lider libian Muammar al-Gaddafi s-ar putea să fi fost ucis de un agent al serviciilor de informaţii franceze, relatează publicaţia italiană Corriere della Sera, menţionând că aceasta este o versiune spre care înclină unele surse diplomatice de la Tripoli.

Versiunea oficială a morţii colonelului al-Gaddafi nu mai suscită demult încrederea multor libieni, scrie publicaţia italiană, preluată de RIA Novosti, cu referire la o declaraţie făcută cu două zile în urmă de cunoscutul politician Mahmoud Jibril, care la momentul morţii lui al-Gaddafi ocupa postul de şef al comitetului executiv al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), iar după alegerile parlamentare din iulie pretindea la funcţia de premier.

Într-un interviu la un post de televiziune egiptean, acesta a afirmat că al-Gaddafi a fost ucis de un agent străin, ‘care se amestecase printre membrii brigăzilor revoluţionare’.

În cercurile diplomatice occidentale din capitala Libiei, potrivit Corriere della Sera, versiunea cea mai comentată este aceea că, dacă al-Gaddafi a fost ucis de un agent străin, atunci, cel mai probabil, a fost un agent francez.

În sprijinul acestei ipoteze vine faptul că, după începerea operaţiunii NATO în Libia, al-Gaddafi ameninţase în mod public că va face cunoscute detaliile legate de o finanţare de mai multe milioane de euro pe care ar fi făcut-o în favoarea preşedintelui francez de atunci Nicolas Sarkozy în campania electorală acestuia din 2007.

‘Sarkozy avea toate motivele să încerce cât mai curând posibil să-l reducă la tăcere pe colonel’, opinează publicaţia amintită, care îl citează în acest sens pe fostul responsabil al CNT cu mass-media străine, Rami Al Obaidi. La momentul acela se credea că al-Gaddafi cu un grup de simpatizanţi a fugit în deşert, în sudul Libiei, pentru a organiza rezistenţa, însă, în realitate, scrie Corriere della Sera, el se afla la Sirt.

Colonelul încerca prin telefonul său prin satelit Iridium să ia legătura cu o serie din oamenii săi, care fugiseră în Siria, sub protecţia lui Bashar al-Assad. Printre aceştia se număra şi protejatul său, Yusuf Shakir, care se ocupa cu propaganda de televiziune şi care în prezent se află incognito la Praga.

Preşedintele sirian ar fi dat numărul de telefon al lui al-Gaddafi serviciilor secrete franceze. În schimb, al-Assad a primit promisiunea ca Parisul să-şi limiteze presiunea asupra Siriei pentru a pune capăt represiunii împotriva populaţiei rebele, citează publicaţia italiană o declaraţie a lui Rami Al-Obaidi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.