Patriarhul Daniel a aniversat cinci ani de la întronizare

0

La Catedrala Patriarhală din Bucureşti au fost marcaţi duminică, 30 septembrie, cinci ani de la întronizarea Preafericitului Daniel ca al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest prilej Întâistătătorul BOR a subliniat în cuvântul său că „Sfântul Apostol Pavel numeşte pe creştini împreună-lucrători cu Dumnezeu (cf. 1 Corinteni 3, 9). Deci, această împreună-lucrare a oamenilor cu Dumnezeu se cultivă în Biserică, deoarece Biserica este icoana comuniunii şi conlucrării din Sfânta Treime”.

Mesajul Patriarhului Daniel a fost că roadele „Duhului Sfânt în viaţa Bisericii şi în viaţa creştinilor sunt: dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia’.

Patriarhul Daniel a evidenţiat că „aniversările în Biserică sunt momente de bucurie şi comuniune fraternă, care inspiră mai multă conlucrare în activitatea pastorală şi misionară a Bisericii, sunt momente de retrospectivă şi perspectivă, de recunoştinţă şi reînnoire. Este vorba de recunoştinţa sau mulţumirea adusă lui Dumnezeu, dar şi de recunoştinţa şi preţuirea arătate persoanelor care au contribuit la lucrarea de rodire a darurilor. Astfel, recunoştinţa ca mulţumire este un act de cultură a sufletului uman şi al comuniunii între contemporani şi între generaţii”.

În ceea ce priveşte priorităţile anunţate în urmă cu cinci ani, privind intensificarea misiunii spirituale a Bisericii în societate, dincolo de zidurile locaşurilor de cult, prin intermediul a trei reţele bisericeşti ortodoxe la nivel naţional şi anume: radio şi televiziune, precum şi un cotidian al Bisericii.

Preafericitul Daniel a arătat că aceste lucruri au fost împlinite cu ajutorul lui Dumnezeu, dar şi cu multă osteneală, cheltuială, dar şi cu pasiune şi bucurie.

Un alt proiect important asumat cu prilejul întronizării ca Patriarh a fost construirea Catedralei Mântuirii Neamului care este „o necesitate practică şi un simbol spiritual naţional”.
„Înfăptuirea acestui ideal pe care l-am primit ca mandat, împreună cu Sfântul Sinod, cu clerul şi credincioşii, de la vrednicii noştri înaintaşi, a căpătat în aceşti cinci ani de slujire contur concret şi conţinut real, ca început bun, în special prin manifestarea solidarităţii tuturor ierarhilor Sfântului Sinod în sprijinirea acestui proiect, atât prin adoptarea hotărârilor sinodale necesare, cât şi prin continuarea realizării Colectei naţionale bisericeşti”, a evidenţiat Întâistătătorul BOR.

Cu această ocazie, în prezenţa Patriarhului BOR, după Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Patriarhală slujba de Te Deum ca mulţumire şi recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viaţa Bisericii Ortodoxe Române în cel de-al cincilea an de slujire patriarhală a Preafericitului Daniel.

Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La sfârşitul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a adresat un cuvânt celor prezenţi intitulat „5 Ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel al României” în care a subliniat realizările Bisericii Ortodoxe Române în aceşti cinci ani de Arhipăstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei a avut loc un moment aniversar în cadrul căruia au fost citite mesaje oficiale de felicitare din partea autorităţilor statului. Au adresat mesaje: preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc. La momentul aniversar au mai fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor culturale, alţi invitaţi.

În Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei din Bucureşti a avut loc prezentarea filmului documentar Continuitate şi înnoire, realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române.

După vizionarea acestui material a fost prezentat albumul „5 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României” apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române şi albumul „5 ani de slujire în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei” care a văzut lumina tiparului la Editura Cuvântul vieţii a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt celor prezenţi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.