Serghei Stanişev ales preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni

0

Serghei Stanişev a fost ales sâmbătă, 29 septembrie, preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) în cadrul congresului PES de la Bruxelles, cu 91.3% voturi pentru, 2,4% împotrivă şi 6,3% abţineri.

Serghei Stanişev a declarat în discursul său susţinut înainte de desfăşurarea votului că se bucură să vadă ‘peisajul politic schimbându-se în sfârşit’. ‘Când am devenit preşedinte interimar, în urmă cu un an, aveam numai doi premieri în Consiliul European. Acum avem premieri social democraţi în Danemarca, Belgia, Austria, Slovacia, Croaţia, în Franţa, unde victoria socialiştilor a reprezentat un mare avânt pentru noi toţi, şi avem o victorie în Olanda, după o campanie proeuropeană, în condiţiile unui scepticism ridicat. De asemenea, social democraţii se află la putere în Slovenia şi România’, a spus preşedintele PES.

Stanişev a mai declarat că va încerca să sprijine toate partidele socialiste care au programate alegeri în ţările lor, prin participarea inclusiv la evenimente electorale, pentru că numai astfel PES poate fi mai puternic. ‘Pentru mine nu există mai multe partide, suntem cu toţii membri ai unui singure familii şi trebuie să ne susţinem puternic cu toţii’, a dat asigurări vechiul şi noul lider al socialiştilor europeni.

În ceea ce priveşte priorităţile sale, Serghei Stanişev a vorbit printre altele despre crearea de noi locuri de muncă şi despre apărarea democraţiei.

‘Am reuşit să schimbăm prioritatea Europei de la austeritate fără speranţă, la propaganda pentru crearea de locuri de muncă. Şi cred că asta este o victorie foarte importantă, politică şi morală. Pentru că, vă amintiţi? Nu cu mult timp în urmă cuvântul muncă era aproape interzis la Consiliul European. Se vorbea doar despre austeritate, balanţă financiară, dar nu merge şi asta vrem să schimbăm’, a spus fostul premier bulgar.

‘Apărarea democraţiei va fi mereu un punct prioritar pentru PES, pentru că nu este vorba doar despre regimuri autoritare din lume, pentru democraţie trebuie luptat zilnic şi în UE, chiar şi în vechile democraţii, ca să nu mai menţionăm noile state membre. Este o mare provocare. În această perioadă când vedem media oprimată de autorităţi şi încălcarea drepturilor omului sau schimbări politice în favoarea unui singur partid politic, este un lucru inacceptabil şi este ceva împotriva căruia vom lupta’, a subliniat preşedintele PES.

Votarea noului preşedinte al PES a început în cadrul congresului PES la 10.45 şi a durat o oră, iar rezultatul a fost anunţat înainte de ora 14.00. Serghei Stanişev a fost singurul candidat la preşedenţia PES, după un mandat interimar care a început în noiembrie 2011.

În acelaşi timp, Zita Gurmai a fost aleasă preşedinte a Organizaţiei de femei a PES.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.