Timoşenko a protestat cerând o întâlnire cu colegii săi de partid întinsă aproape 24 de ore pe o podea de beton

0

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a stat întinsă aproape 24 de ore pe podeaua de beton din faţa uşii camerei sale din spitalul Căilor Ferate din Harkov, unde se află internată de mai mult timp pentru o problemă la coloană, protestând astfel pentru că nu i se permitea o întâlnire cu colegii săi de partid, cu o lună înaintea alegerilor parlamentare din Ucraina, prevăzute să se desfăşoare la 28 octombrie, relatează Interfax-Ukraina.

Canalul 5 ucrainean /un post de televiziune de opoziţie/ a relatat sâmbătă la prânz că Timoşenko a încetat protestul şi s-a ridicat din faţa uşii, cu referire la avocatul ei Serghei Vlasenko. Acesta a spus că Parchetul din Harkov i-a permis Iuliei Timoşenko o întâlnire sâmbătă cu partenerii ei de partid la spitalul unde este internată.

Timoşenko declanşase protestul după ce vineri i-a fost interzisă o întâlnire cu un grup de colegi din partidul său: Arseni Iaţeniuk, şeful Consiliului alianţei electorale Batkivşcina (Patria), Aleksandr Turcinov, unul din apropiaţii ei, Grigori Nemîria, vicepreşedintele Batkişvcina. Iulia Timoşenko este preşedintele acestui partid.

Serviciul penitenciar din Ucraina a explicat că întâlnirea dintre deţinuţii transferaţi în spital sunt interzise în perioada tratamentului. În plus, gardienii se temeau că ‘numărul mare de vizite ar putea avea un efect negativ asupra procesului de reabilitare a dnei Timoşenko’. Oficiali ai Serviciului Penitenciar au spus că de fapt Timoşenko şi colegii ei voiau să desfăşoare o şedinţă a staff-ului electoral al partidului în camera ei din spital.

În octombrie 2011, fostul premier ucrainean a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere pentru semnarea contractelor de gaze cu Rusia, care ar fi fost în dezavantajul ţării sale. Timoşenko şi colegii ei din opoziţie susţin că întreaga afacere are un evident substrat politic.

În spitalul din Harkov, ea a ajuns la puţin timp după începerea executării pedepsei, plângându-se de dureri de spate şi de deteriorarea stării generale de sănătate. La insistenţa familiei, opoziţiei, precum şi a Bruxelles-ului, ei i s-a permis să fie examinată şi tratată de medici de la celebra clinică Charité din Berlin.

Pe site-ul Serviciului Penitenciar din Ucraina a fost postată sâmbătă o înregistrare în care fostul premier apare într-un scaun de invalizi, bătând în uşă cu pantofii săi cu toc şi cere să-i fie permisă o întâlnire cu colegii săi de partid. La începutul înregistrării, Timoşenko apare susţinându-se de un cadru metalic, în faţa unei uşi, la spitalul din Harkov. Apoi, se aşează într-un scaun rulant, îşi scoate pantoful cu toc şi începe să bată puternic în uşă, strigând:’Nu mă voi opri aici. Mă privaţi de o întâlnire legitimă. Nu îi lăsaţi să intre pe oamenii care au venit la mine’. Ea l-a avertizat pe unul dintre angajaţi că nu se va întoarce în cameră până când nu se va întâlni cu cei care au venit să o vadă.

Responsabili ai Serviciului Penitenciar au însoţit înregistrarea cu explicaţia că Timoşenko a început să se poarte în această manieră după întâlnirea avută deja cu colegii ei de partid. ‘Precizăm că toate acestea s-au petrecut deja după întâlnirea ce a avut loc la Spitalul nr.5’, se menţionează în text.

În altă ordine de idei, pe site-ul formaţiunii Batkivşcina a fost postată sâmbătă o înregistrare video în care Timoşenko face apel atât la colegi, cât şi la susţinătorii opoziţiei să ‘învingă mafia’ la alegerile din octombrie, calificând drept un ‘infern’ ceea ce trăieşte ea în închisoare.

Comisia Electorală Centrală din Ucraina a refuzat să înregistreze candidatura fostului premier Iulia Timoşenko şi cea a fostului ministru de interne Iuri Luţenko pentru viitoarele alegeri parlamentare pe motiv că legea interzice persoanelor care execută o pedeapsă cu închisoarea să candideze în alegeri naţionale.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.