Cancerul ginecologic: 5 semne pe care femeile le ignoră

Majoritatea femeilor nu cunosc semnele cancerului ginecologic, şi nu sunt conştiente de simptomele ce nu au legătură cu organele reproductive, cum ar fi durerile de spate şi o urinare mai frecventă, relatează Huffingotnpost.com.

Există cinci tipuri de cancer ginecologic: cervical, ovarian, uterin, vaginal şi vulvar, iar controlul periodic este recomandat doar pentru cancerul cervical. De aceea, detectarea din timp poate depinde de femeile care recunosc simptomele şi îşi fac o programare la medic.

“Descoperirile noastre ilustrează nevoia de a informa femeile despre simptomele cancerului ginecologic şi când să caute ajutor”, spune cercetătoarea Cynthia Gelb, un specialist în comunicare de sănătate de la Centrul de prevenire şi control a bolilor.

Totuşi, multe simptome ale acestor tipuri de cancer sunt obişnuite, şi nu reprezintă o cauză de alarmare, deoarece pot indica afecţiuni benigne. “Singura modalitate de a şti ce anume le cauzează este să vorbeşti cu un specialist”, relatează Gelb.

  • Semnele cancerului

Există aproximativ 90.000 de cazuri de cancer ginecologic diagnosticate în SUA în anul 2012, iar peste jumătate dintre acestea sunt cazuri de cancer cervical.

Aproximativ 30.000 de femei se află în faţa morţii din cauza acestor cinci tipuri de cancer, iar cea mai mortală formă de cancer este cel ovarian, care va provoca peste jumătate din aceste decese.

Citeste si:  7 lucruri pe care le spun mâinile despre sănătatea noastră

În cadrul acestui studiu, Gelb şi colegii ei au realizat interviuri pe un grup cu 132 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani în Chicago, Los Angeles, Miami şi New York. Grupurile aveau între şapte şi nouă participante, şi întâlnirile au durat aproximativ două ore.

 Fiecare participantă a primit o listă cu opt simptome ale cancerului ginecologic, deşi lista nu a fost etichetată aşa, iar moderatorul întâlnirilor nu a folosit cuvântul “simptome” în timpul discuţiei. Participantele la studiu au indicat care simptom le-ar îngrijora cel mai tare şi grupurile au discutat despre ce anume determină fiecare simptom.

Simptomul care a fost cel mai îngrijorător pentru femei a fost sângerarea vaginală, multe femei spunând că aceasta este “ceva serios” şi unii recunoscând acest aspect ca un posibil semn de cancer.

Multe femei au numit şi schimbări în culoarea pielii vulvei care ar indica ceva serios, deşi mai puţine femei au legat acest simptom de cancer, şi câteva femei au indicat şi durerea sau presiunea în zona pelvisului ca un posibil semn al cancerului.

Citeste si:  Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia măsuri de protecţie împotriva virusului West Nile

Au existat puţine simptome pe care foarte puţine femei le-au identificat ca fiind posibile din cauza cancerului: mâncărimi sau arsuri vaginale, dureri abdominale sau lombare, oboseală permanentă, urinare dureroasă sau frecventă, şi balonarea.

“Toate aceste lucruri şi altele nu sunt clasificate ca fiind ceva ce trebuie analizat de un doctor, deoarece sunt des întâlnite şi nu sunt privite ca potenţiale semne ale unei probleme majore”, a spus Gelb. “Multe persoane sunt obosite tot timpul”, femeile se pot simţi balonate în preajma perioadei de menstruaţie, iar femeile la post-menopauză trebuie să urineze mai frecvent sau mai urgent.

  • Ce este normal?

O modalitatea de a recunoaşte momentul în care un simptom obişnuit ar putea indica cancer este ca femeile să ştie ce este normal, adaugă Gelb.

Femeile trebuie să ştie cât durează menstruaţia şi cât de puternică este, dacă se simt pline după ce mănâncă puţin, şi dacă le doare spatele destul de des.

Gelb spune că sângerarea care este neobişnuită (fie din cauza momentului în care se petrece, fie că este mai abundentă decât de obicei) reprezintă este un motiv de a vedea un medic imediat. Pentru balonare şi alte simptome, este recomandat ca femeile să caute ajutor specializat dacă senzaţia de balonare a durat mai mult de două săptămâni.

Citeste si:  Peste 58% din români merg la doctor numai când au probleme de sănătate

În cadrul acestui studiu, unele femei au relatat experimentarea unora dintre aceste simptome de mult mai mult timp.

“Unele femei au relatat că au trăit cu anumite simptome care le cauzau disconfort pentru perioade lungi de timp, chiar ani întregi, fără a căuta să obţină ajutor specializat”, a spus Gelb. Chiar şi în cazul sângerării neaşteptate, au existat multe participante care nu erau conştiente că acesta poate fi un semn al cancerului ginecologic, iar femeile care au avut acest simptom nu au fost la medic.

Multe femei ce au participat la studiu au declarat că au căutat pe Internet informaţii referitoare la aceste simptome. Însă, Gelb spune că femeile ar trebui să caute informaţii pe siteuri cunoscute şi care oferă date despre cancerul ginecologic şi relatează rezultate bazate pe dovezi ştiinţifice.

“Cu cât cancerul ginecologic este descoperit şi tratat mai devreme, cu atât poate fi mai eficient tratamentul”, concluzionează Gelb.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata