EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Există un dispozitiv care ne ajută să descifrăm emoţiile?

0

– Atunci când Paul Ekman se uită la tine, te citeşte ca pe o carte deschisă. Ekman este expert în a citi aşa numitele microexpresii care dezvăluie ce gândeşti şi ce încerci să ascunzi. Îţi poţi imagina cât de folositoare este această unealtă pentru aplicarea legii şi combaterea terorismului? De aceea Paul Ekman a fost inclus în Top 100 cei mai influenţi oameni din lume, alcătuit de revista Time. Personajul lui Tim Roth din serialul Lie to Me este inspirat de munca lui Ekman la Grupul Lightman.

 

Şi totuşi Ekman spune că oricine ar putea face asta şi de aceea a creat Dispozitivul de detectare a microexpresiilor, disponibil online. El susţine că 100 000 de oameni au folosit acest dispozitiv pentru a învăţa cum să identifice emoţiile ascunse. Durează mai puţin de o oră.

 

Care este ideea?

Atunci când Charles Darwin a făcut celebra sa călătorie de cinci ani, a cunoscut mulţi oameni în jurul lumii, ale cărăor limbi nu le cunoştea şi totuşi s-a putut înţelege cu ei prin intermediul expresiilor faciale. Darwin nu a putut dovedi niciodată asta, dar Ekman a făcut-o.

De fapt, Ekman a descoperit că expresiile feţei surprind şapte emoţii: teamă, furie, tristeţe, dezgust, surpriză, plăcere şi sfidare. Acestea reprezintă „familia emoţiilor”. Cu alte cuvinte, există multe variaţii ale furiei pe care o simte şi o exprimă o persoană. Emoţiile şi microexpresiile corespunzătoare sunt împărtăşite în diferite culturi.

Pentru că aceste expresii arată adevăratele noastre emoţii, feţele ne trădează de cele mai multe ori. Cum putem folosi unealta lui Ekman şi cine ar trebuie să facă uz de ea? Ekman spune că el studiază „minciunile de care îi pasă societăţii şi pe care le dezaprobă în general”. Până la urmă cel mai adesea minţim pentru a evita pedeapsa aferentă încălcării unei reguli.

 

Care este semnificaţia?

De ce a fost universalitatea emoţiilor atât de importantă pentru Darwin? Potrivit lui Ekman, Darwin credea că emoţiile şi expresiile comune demonstrează „umanitatea de bază” a tuturor fiinţelor umane. „Este ceea ce ne leagă pe unul de celălalt”, explică Ekman.

Darwin şi-a publicat gândurile în cartea „Expresiile la om şi animale”, din 1872. Nu a avut însă nici o dovadă pentru a susţine ce scria. Aici a intervenit Ekman, dovedind existenţa „unuia dintre cele mai importante lucruri pe care le avem”.

Cât de importante sunt expresiile noastre faciale şi  cum au evoluat acestea în timp? Să presupunem că eşti urmărit de un tigru. „Dacă ar trebui să te gândeşti la ce ai de făcut, ai fi mort. Aşa că este vorba despre un sistem care a evoluat pentru a face faţă lucrurilor importante fără a te gândi la ele”, spune Ekman.

Dar cum ne ajută expresiile feţei într-o asemenea situaţie? Una dintre ideile de bază ale lui Ekman este aceea că faţa nu este doar un sistem de afişare care comunică ceea ce simţim, ci poate şi  genera emoţii. „Dacă afişezi una dintre emoţiile universale, vei porni psihologia emoţiei. Vei începe să simţi acea emoţie„, spune Ekman.

Asta nu este întotdeauna uşor de făcut. Să luă plăcerea ca exemplu.

Un zâmbet nu este suficient. Ekman adaugă: „Trebuie să fii capabil să activezi unul dintre muşchii din jurul ochilor şi numai 10% dintre oamenii pe care i-am testat reuşesc asta”. De aceea este foarte important să fim cât mai conştienţi de emoţiile pe care le exprimăm. Ţineţi seama de toate modalităţile în care expresiile ne afectează interacţiunile din fiecare zi.

În fiecare tranzacţie care contează, fie că este între iubiţi, între părinţi şi copii, între vânzător şi client, doctor şi pacient, suspect şi interogator, între adversari în alegeri, emoţia este cea care ne atrage atenţia. Emoţiile ne spun ceea ce contează.

Cum ar fi dacă ar exista instrumente care ar deveni foarte bune la a ne citi emoţiile? Aşa cum Ekman o spune direct: „Ar putea fi de ajutor. Ar putea să facă şi mult rău”.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.